Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Defensie

Libische opstandelingen: Misrata bevrijd van Gaddafi’s troepen

Libische opstandelingen in de stad Kabaw, ten westen van hoofstad Tripoli. Foto Reuters / Zohra Bensemra

De west-Libische stad Misrata is volledig bevrijd van troepen van Gaddafi. Dat zei een woordvoerder van de opstandelingen vanmiddag tegen CNN. De claim kan nog niet door onafhankelijke bronnen worden bevestigd.

In Misrata wordt al wekenlang hevig gevochten tussen de opstandelingen en Gaddafi’s troepen. Gisteren sloegen de opstandelingen een belangrijke slag door het vliegveld van Misrata te veroveren.

Als de berichten over de volledige verovering van Misrata kloppen, is dat volgens NRC-buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel een belangrijke “militaire overwinning” en een ”psychologische opsteker”:

“Misrata ligt in het westen van Libië, dat nu niet helemaal meer in handen is van Gaddafi. Het is ook een belangrijke havenstad, wat de bevoorrading van de opstandelingen gemakkelijker maakt. Deze slag kan ook een psychologisch effect hebben op de bevolking van Tripoli, Gaddafi’s militairen en andere steunpilaren van het regime.”

De opstandelingen hebben de afgelopen dagen geprofiteerd van de opgevoerde NAVO-aanvallen, stelt Eijsvoogel:

“De NAVO-bombardementen hebben een aanzienlijk effect gehad, dat zeggen de opstandelingen zelf ook. Sinds zondag is er, ook in Tripoli, heel intensief gebombardeerd.”

Libische regime: zes doden bij NAVO-aanvallen op compound Gaddafi

Bij NAVO-bombardementen rond de residentie van de Libische leider Gaddafi in Tripoli zijn volgens zijn regime vandaag zes mensen gedood. Ook heeft de NAVO volgens het Libische regime de ambassade van Noord-Korea geraakt bij luchtaanvallen.

De claim van Gaddafi’s regime over de dodelijke slachtoffers tegenover persbureau AFP kan niet onafhankelijk bevestigd worden. Behalve de zes doden zijn er volgens de Libiërs rondom de compound tien gewonden gevallen.

‘Ambassade Noord-Korea geraakt bij NAVO-aanval’

De Libische staatstelevisie meldde eerder vandaag dat bij een NAVO-luchtaanval in Tripoli de ambassade van Noord-Korea zwaar beschadigd is geraakt. De staats-tv zei er niet bij of de ambassade direct getroffen was. Een NAVO-functionaris zei het bericht over de aanval niet te kunnen bevestigen. Noord-Korea heeft nog geen reactie gegeven.

Het nieuwe geweld in Tripoli komt nadat Moammar Gaddafi zich afgelopen nacht voor het eerst sinds 30 april in het openbaar liet zien. Beelden van de Libische staatstelevisie toonden Gaddafi temidden van stammenleiders.