Inholland gaat studenten helpen bij zoeken baan

Studenten van Hogeschool Inholland die dit jaar afstuderen worden geholpen bij het zoeken van een baan. Dat is bestuursvoorzitter van Inholland Doekle Terpstra vanmorgen overeengekomen met de Algemene Bond Uitzendondernemingen, branchevereniging voor uitzendbureaus. „Ik ben hier heel ingenomen mee”, zegt Terpstra, die zelf spreekt van een ‘baangarantie’. „Studenten die mogelijk benadeeld worden door de negatieve berichtgeving over Inholland krijgen zo een extra zetje in de rug.” Inholland ligt onder vuur na een vernietigend oordeel van de onderwijsinspectie over ten onrechte uitgereikte diploma’s.

De afspraak geldt niet alleen voor omstreden opleidingen als vrijetijdsmanagement en media- en entertainmentmanagement. Alle afstuderende studenten van de hogeschool worden door de uitzendbranche aan een baan op hbo-niveau geholpen, zo is de afspraak, die „nog verder moet worden uitgewerkt”, aldus Terpstra.

Desgevraagd zegt hij dat de baangarantie neerkomt op een „inspanningsverplichting” om studenten aan een baan te helpen. „Maximale inspanning en een baangarantie is wat mij betreft hetzelfde. Iedereen weet dat een baangarantie strikt juridisch niet haalbaar is. De afspraak veronderstelt verantwoordelijkheid van zowel de student als het uitzendbureau.” Assertiviteit en ambitie blijven dus nodig, aldus Terpstra, en „leunstoelgedrag” wordt niet beloond.

De afspraak geldt alleen voor studenten van Inholland die dit jaar afstuderen. Niet voor oud-studenten, en ook niet voor studenten die in toekomstige schooljaren hun diploma halen. Terpstra: „De baangarantie is een tegemoetkoming aan studenten die zich nú zorgen maken. Mensen die zeggen: help ons.”

Op een bijeenkomst op de locatie van Inholland in Diemen, dinsdagavond, zei Terpstra nog ten overstaan van honderden bezorgde studenten dat hij géén baangarantie kon geven. „Die krijg je bij geen enkele opleiding” zei hij toen. Terpstra nu: „Ik kon toen nog niet bevroeden dat ik zo snel tot deze inspanningsverplichting kon komen.”

Hans Kamps, voorzitter van de Algemene Bond Uitzendondernemingen, was vanmorgen niet bereikbaar voor commentaar. In De Telegraaf van vandaag zei Kamps dat de garantie geldt voor „volwaardige banen”, niet voor aspergesteken.