Gehandicapte meldt vaker discriminatie

Chronisch zieken en gehandicapten staan centraal in steeds meer zaken bij de Commissie Gelijke Behandeling (CGB). Dat blijkt uit het jaarverslag dat de commissie vandaag heeft gepubliceerd.

In 2009 ging 10 procent van de zaken over gehandicapten en chronisch zieken. Vorig jaar was dat aandeel gegroeid tot 17 procent. In 2009 is de wetgeving die chronisch zieken en gehandicapten beschermt uitgebreid. De CGB mag nu ook oordelen over discriminatie in het middelbaar onderwijs en op de woningmarkt. Een woordvoerder denkt dat voorlichting daarover heeft geleid tot de groei van het aantal zaken over dit onderwerp.

Aan de CGB werden vorig jaar 406 discriminatiezaken voorgelegd. In de helft van de gevallen constateerde de commissie dat verboden onderscheid was gemaakt – op basis van leeftijd, religie, ras of ziekte. De meeste zaken bij de Commissie Gelijke Behandeling gaan nog altijd over leeftijdsdiscriminatie (19 procent).

Een uitspraak van de Commissie Gelijke Behandeling is niet bindend, maar volgens een woordvoerder wordt in driekwart van de gevallen waarbij discriminatie wordt aangetoond, beleid aangepast of een maatregel getroffen.

Lees het jaarverslag van de Commissie Gelijke Behandeling op cgb.nl