Demjanjuk vijf jaar de cel in voor wandaden in kamp Sobibor

John 'Iwan' Demjanjuk vandaag in de rechtbank van München.
John 'Iwan' Demjanjuk vandaag in de rechtbank van München. Foto Michael Dalder/Reuters

John ‘Iwan’ Demjanjuk is schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan de moord op 27.900 Joden in het vernietigingskamp Sobibor tijdens de Tweede Wereldoorlog. De 91-jarige moet vijf jaar de gevangenis in. Dat heeft de rechtbank in München zojuist bepaald.

Volgens NRC-correspondent in Duitsland Joost van der Vaart kan de veroordeling als een sensatie worden gezien.

„Voor het eerst is in Duitsland een nazidader verantwoordelijk gesteld zonder een individueel schuldbewijs. Niemand heeft Demjanjuk in Sobibor als bewaker aan het werk gezien, ook niet de in München geraadpleegde Sobibor-overlevenden Thomas Blatt en Jules Schelvis.”

Demjanjuk toonde geen reactie, meldt persbureau AP. Hoewel de rechtbank nog niet direct een motivering gaf voor het vonnis, acht de rechter het kennelijk voldoende aannemelijk dat Demjanjuk inderdaad kampbewaker is geweest tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat werd tot vanochtend aan toe bestreden door zijn advocaat Ulrich Busch. Hij had al aangekondigd tegen een vonnis in het nadeel van zijn cliënt in beroep te gaan. Hoeveel tijd van de celstraf afgetrokken wordt vanwege de tijd die hij al in gevangenschap heeft doorgebracht, is nog onbekend.

De in Oekraïne geboren Demjanjuk was soldaat in het Rode Leger en werd krijgsgevangen gemaakt door de Duitsers. Het is niet voor het eerst dat hij terechtstaat. In Israël werd hij in de jaren tachtig ter dood veroordeeld omdat hij ‘Ivan de Verschrikkelijke’, de beul van het vernietigingskamp Treblinka, zou zijn geweest. Hij ging in beroep en werd vrijgesproken. Demjanjuk is twee jaar geleden door de VS aan Duitsland uitgeleverd. Het proces tegen hem wordt mede gevoerd namens een aantal nabestaanden van Nederlandse Joden die in Sobibor zijn vermoord.