Voor 119 euro ben je één dag Ajacied

Kinderen krijgen de kans een training te volgen naar de wetten van de Ajax-opleiding.

Voor vrijwel alle deelnemers is een loopbaan als prof een onbereikbare droom.

Mitchel Bergkamp (12) zit na een lange, vermoeiende dag met een voldaan gevoel op het kunstgras. De voetballer krijgt uit handen van zijn gelegenheidstrainer een certificaat en de complimenten voor zijn gave balaanname. Hij heeft voor het eerst als een Ajacied getraind. Voor één dag. Vooralsnog ligt de toekomst van de jonge aanvaller bij de amateurs van Spakenburg. Zijn vader Dennis Bergkamp is volgens Johan Cruijff de aangewezen man om de jeugdopleiding van Ajax onder zijn hoede te nemen. Zover is het nog niet.

Bergkamp junior en senior ‘beleven’ in ieder geval samen met 85 andere kinderen en hun ouders op sportcomplex De Toekomst een dag Ajax. Voor een bedrag van 119 euro kunnen jongens en meisjes in de leeftijd van zes tot zestien jaar tijdens vakanties van 9.00 uur tot 16.00 uur trainen volgens de wetten van de Ajax-opleiding. Deze zogenoemde Ajax Camp & Clinics zijn vorig jaar mei begonnen. Sindsdien hebben er 2.500 spelers aan deelgenomen.

Het concept is overgenomen uit Engeland, waar profclubs een traditie hebben om jeugdspelers kennis te laten maken met hun opleidingen. Het sportmarketingbureau Players United heeft voor drie jaar een licentie gekregen om de dagen onder de vlag van de Amsterdamse club te organiseren. „Alles moet op en top goed zijn”, zegt Guido Albers, een van de initiatiefnemers. „Kinderen moeten het gevoel hebben dat ze trainen als een speler van Ajax.”

Oud-profvoetballer Rob Witschge is één van ‘vip’s’ die tijdens de dagen op De Toekomst of elders in het land aanwezig zijn. „We werken met amateurtrainers die we opleiden om een Ajax-training te kunnen geven”, zegt hij. „Het niveau passen we natuurlijk wel wat aan. Want de deelnemers zijn niet zo vaardig als de jeugd van Ajax. Het gaat puur om de beleving van de kinderen. Maar als we een goed talent rond zien lopen dan zullen we dat wel doorgeven aan de scouts.”

Door de luidsprekers schalt de Ajax-mars als de 86 ‘eendaags Ajacieden’ het veld betreden. Uren achtereen oefenen de kinderen trucjes van de huidige Ajacieden. Bergkamp kijkt vanaf de zijkant goedkeurend toe hoe zijn zoon de ‘Ebecilio’ doet, een trucje dat vernoemd is naar de linksbuiten van Ajax.