Verhagen uit forse kritiek op schending mensenrechten China

Vice-premier Maxime Verhagen (CDA) heeft vandaag in Peking tegen de Chinese autoriteiten gezegd dat de Nederlandse regering “zeer bezorgd is over de duidelijk verslechterde mensenrechtensituatie in China in de afgelopen maanden”.

Voordat Verhagen, die zich geschrokken toonde over de golf van recente arrestaties, de Chinese vice-premier Hui Liangyu ontmoette, sprak hij met de Chinese jurist No Xiaoping, de advocaat van Nobelprijswinnaar voor de Vrede, Liu Xiaobo.

“Het is zeer te betreuren dat niet alleen de mensen die uitkomen voor hun mening worden opgepakt, maar ook dat hun juridische verdedigers stelselmatig worden gedwarsboomd”, aldus Verhagen tegen NRC-correspondent Oscar Garschagen over zijn ontmoeting met de Chinese advocaat. No Xiaoping op zijn beurt zei te hopen op de steun en solidariteit van zijn beroepsgenoten in de Europese Unie, Nederland voorop.

Als advocaat van de tot 11 jaar gevangenisstraf veroordeelde Lui Xiaobo staat No onder grote druk. Door openlijk contact met hem te zoeken, heeft Verhagen willen duidelijk maken dat de jurist op steun van Nederland en van de EU kan rekenen. Verhagen zei de wens van No te zullen doorgeven aan de Nederlandse Orde van Advocaten. De orde heeft zich overigens al eerder bezorgd getoond over de positie van Chinese mensenrechtenadvocaten.

Meer over het bezoek van Maxime Verhagen aan China vanmiddag in NRC Handelsblad of in de digitale editie (vanaf 15.30 uur).