Tanks belegeren Syrische stad Homs

Tanks van het Syrische leger zijn vanochtend opgerukt naar een drukke wijk in de Syrische stad Homs en zouden daar het vuur hebben geopend. Een activist ter plaatse meldt aan persbureau Reuters dat de stad “beeft” door explosies van mortiergranaten.

Het Syrische leger onder bevel van president Bashar al-Assad heeft verschillende delen van Homs, de kuststad Banias en de stad Deir el-Zor in het noorden afgegrendeld. In Banias werden driehonderd mensen die eerder waren opgepakt vrijgelaten, meldt Reuters. Volgens getuigen zijn zij mishandeld en verbaal vernederd.

‘VS bewegen richting afwijzing Assad’

Volgens persbureau AP ‘bewegen’ functionarissen dichtbij de Amerikaanse regering ‘in de richting’ van een afwijzend standpunt ten aanzien van het bewind van Assad. Hij zou volgens de anonieme bronnen zijn legitimiteit kwijtgeraakt zijn door het geweld tegen zijn eigen bevolking. Volgens een mensenrechtenorganisatie in het land zijn er bij het neerslaan van demonstraties al 750 mensen omgekomen.

Omdat vrijwel geen buitenlandse journalisten toestemming krijgen in Syrië te werken, is het moeilijk om daarover onafhankelijke bevestiging te krijgen.