Omstreden vlaggen verwijderd uit fractiekamers PVV

De PVV heeft twee omstreden prinsenvlaggen verwijderd uit de fractiekamers in de Tweede Kamer. Achter de ramen hingen twee oranje-wit-blauwe vlaggen; de driekleur die onder meer door de NSB werd gebruikt als nationalistisch symbool. Kamerlid Hero Brinkman bevestigde vanochtend dat de vlaggen zijn weggehaald.

Dagblad Spits maakte eerder vandaag melding van het vlagvertoon. Hierop beweerde PVV-Kamerlid Karen Gerbrands vervolgens op Radio 1 dat dergelijke vaandels (wiki) helemaal niet voor de ramen van de PVV-kamers hingen. Het bericht zou “volledig uit de duim zijn gezogen”. Opvallend, want de ramen zijn door elke voorbijganger te zien.

Hero Brinkman liet kort na deze reactie van Gerbrands weten dat de vlaggen verwijderd zijn. Hij vindt de historie van de prinsenvlag, die teruggaat tot Willem van Oranje, Michiel de Ruyter en Piet Hein, mooi. “Maar deze is helaas besmet door de NSB.”

Twitter avatar HeroBrinkman Hero Brinkman Historie prinsenvlag is mooi, geuzenstrijd, W.v. Oranje De Ruyter, Piet Hein, maar helaas besmet door NSB. Goed dat vlaggen zijn weggehaald.

In 1937 werd de vlag afgeschaft en vervangen door het rood-wit-blauw. Sindsdien is de prinsenvlag nog wel in zwang bij extreemrechtse groeperingen.