Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Merkel steunt Draghi als opvolger Trichet

German Chancellor Angela Merkel addresses the media after she fed penguins at the Ozeaneum sea museum in Stralsund, May 6, 2011. Merkel adopted a female humboldt penguin at the aquarium on Friday and named it Alexandra. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANYPOLITICS ENVIRONMENT - Tags: POLITICS SOCIETY HEADSHOT)
German Chancellor Angela Merkel addresses the media after she fed penguins at the Ozeaneum sea museum in Stralsund, May 6, 2011. Merkel adopted a female humboldt penguin at the aquarium on Friday and named it Alexandra. REUTERS/Tobias Schwarz (GERMANYPOLITICS ENVIRONMENT - Tags: POLITICS SOCIETY HEADSHOT) De Duitse bondskanselier Angela Merkel.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bereid de kandidatuur van de Italiaans Mario Draghi te steunen als president van de Europese Centrale Bank. Dat zegt Merkel in een interview met de Duitse krant Die Zeit.

Tot nu toe was de Duitse regering tegen de benoeming van de Italiaanse topbankier. Merkel zegt nu in Die Zeit over Draghi:

“Hij is een interessant en ervaren persoon. Hij staat dicht bij onze ideeën over stabiliteit en een solide economisch beleid. Duitsland zou zijn kandidatuur kunnen steunen.”

De Duitse steun zou de weg vrijmaken voor de benoeming van Draghi, die al de steun heeft van andere landen van de eurozone, waaronder Frankrijk. De termijn van de huidige ECB-president, de Fransman Jean-Claude Trichet, loopt in oktober van dit jaar af.

Draghi leidt momenteel de Italiaanse centrale bank. Hij promoveerde aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology. Van 1984-1990 was hij de hoogste baas van de Wereldbank en van 2002 tot 2005 werkte hij voor zakenbank Goldman Sachs.

Een bron zei tegen persbureau Reuters dat verwacht wordt dat Italië maandag Draghi formeel voorstelt als opvolger van Trichet bij een bijeenkomst van ministers van Financiën van de eurozone.

De Duitse favoriet Axel Weber trok zich in februari terug uit de race. Daarmee leek de kans verkeken dat een Duitser de Fransman Jean-Claude Trichet zou opvolgen.