Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Libische rebellen nemen vliegveld Misrata in

A man makes the V-sign during the funeral of rebel fighter Hussein Saad Al Awamia, in Benghazi, Libya, Tuesday, May 10, 2011. Al Awamia was killed Monday during fighting against Moammar Gadhafi forces. NATO warplanes struck a command center in Tripoli early Tuesday in the heaviest bombing of the Libyan capital in weeks, while rebels capitalizing on other NATO air strikes reported battlefront gains that could ease the siege of the port city of Misrata. (AP Photo/Rodrigo Abd)
A man makes the V-sign during the funeral of rebel fighter Hussein Saad Al Awamia, in Benghazi, Libya, Tuesday, May 10, 2011. Al Awamia was killed Monday during fighting against Moammar Gadhafi forces. NATO warplanes struck a command center in Tripoli early Tuesday in the heaviest bombing of the Libyan capital in weeks, while rebels capitalizing on other NATO air strikes reported battlefront gains that could ease the siege of the port city of Misrata. (AP Photo/Rodrigo Abd) Een rebel geeft het overwinningsteken bij een begrafenis van een opstandeling in Benghazi, terwjil in Misrata hevig wordt gevochten om de luchthaven van die stad. Foto AP / Rodrigo Abd

Libische opstandelingen hebben het vliegveld van Misrata ingenomen. Volgens getuigen vieren honderden rebellen er feest en steken door troepen van Gaddafi achtergelaten tanks in brand. Dit meldt de BBC.

De stad in het westen is de afgelopen weken toneel geweest van hevige gevechten tussen de rebellen en troepen van Moammar Gaddafi, maar de stad is grotendeels nog in handen van de opstandelingen.

De haven van de stad is zeer belangrijk voor de toevoer van voorraden van Libische burgers en voor het evacuëren van gewonden en mensen die de gevechten proberen te ontvluchten.

Verschillende ooggetuigen melden volgens de BBC dat het vliegveld van Misrata na enkele uren van gevechten in handen van de rebellen kwam. Lichamen van pro-Gaddafi troepen liggen op straat in de derde stad van het land terwijl rebellen de overwinning aan het vieren zijn.

Gisteren werd hoofdstad Tripoli onder vuur genomen door de NAVO. Op vier locaties in de stad werden luchtaanvallen uitgevoerd. Daarbij zou een commandocentrum van de militaire inlichtingendienst van Gaddafi zijn geraakt.