KNVB: NAC in gevarenzone, AZ weer terug in categorie 2

Net als vorig jaar staan zestien clubs in het betaalde voetbal onder verscherpt toezicht van de KNVB vanwege hun financiële huishouding. Ten opzichte van de vorige publicatie, half december, zijn NAC Breda en FC Emmen nieuw in deze categorie 1, meldt VI. AZ en MVV klommen op naar categorie 2.

Indeling in catergorie 1 betekent dat een voetbalclub onder curatele staat bij de voetbalbond en grote uitgaven moet melden. Deze clubs krijgen drie jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Zo niet, dan verliezen zij hun licentie. De afgelopen zes jaar hebben 36 van de (toen nog) 38 clubs enige tijd in categorie 1 gestaan.

Categorie 3 staat voor ‘gezond’. Dit predikaat krijgen alleen FC Twente, VVV Venlo, Go Ahead Eagles, Telstar en FC Volendam.

Overzicht van de eredivisieclubs (bron vi.nl)

  • Categorie 1: Excelsior, Feyenoord, NAC Breda, NEC, Roda JC, Vitesse, Willem II
  • Categorie 2: ADO Den Haag, Ajax, AZ, De Graafschap, FC Groningen, SC Heerenveen, Heracles Almelo, PSV, FC Utrecht
  • Categorie 3: FC Twente, VVV-Venlo