Hoofdverdachte vastgoedfraudezaak Jan van V.: ik kocht mensen om

Jan van V., hoofdverdachte in de vastgoedfraudezaak, geeft toe dat hij miljoenen heeft bijverdiend aan projecten van Bouwfonds Vastgoed Ontwikkeling, waar hij directeur was. “Ik verdiende heel veel geld voor Bouwfonds. Miljoenen. En ik vond het logisch dat ik daar als ondernemer ook een deel van kreeg.”

Voormalig directeur Van V. zegt vandaag in een interview met NRC Handelsblad dat hij die bijverdiensten had afgesproken met toenmalig bestuursvoorzitter Cees H., die ook verdachte is. “Hij mocht daar ook toestemming voor geven.” Van V. spreekt voor het eerst in het openbaar over de zaak. Morgen begint bij de rechtbank in Haarlem de inhoudelijke behandeling van zijn zaak.

‘Omkoping hoorde erbij’

Van V. werkte van 1995 tot 1998 bij Bouwfonds en tot 2001 bij Bouwfonds Vastgoed Ontwikkeling, dat eigendom was van Bouwfonds en ABN Amro. Justitie verdenkt hem onder meer van valsheid in geschrifte, omkoping, oplichting, witwassen en deelname aan een criminele organisatie.

Van V. geeft ook toe dat hij als projectontwikkelaar mensen heeft omgekocht. Daar had hij geen enkele moeite mee. Het hoorde erbij, zegt hij. “Wilde je met iemand praten, zat zijn agenda altijd vol. Maar gaf je hem bijvoorbeeld een horloge, dan was er ineens wel een gaatje vrij.” Het waren volgens Van V. de mores die hij tegenkwam.

Dubieuze miljoenentransacties

Volgens justitie verdiende Van V. tientallen miljoenen aan dubieuze transacties met vastgoed van Bouwfonds en Philips Pensioenfonds. Op basis van winstdelingsovereenkomsten moesten bijvoorbeeld onderaannemers en makelaars een deel van het geld dat zij van Bouwfonds kregen, doorbetalen, waarna het bij Jan van V. terechtkwam.

Ook werden volgens justitie directeuren van het pensioenfonds van Philips omgekocht, zodat ze vastgoeddeals aan Van V. gunden. De winst die met het doorverkopen werd gemaakt, zou onder de verdachten zijn verdeeld.