Het roer om

Zoals iedereen fantaseer ik er wel eens over om een totaal ander leven te beginnen. Om mezelf ergens ver weg helemaal opnieuw uit te vinden. Programma’s als Ik vertrek of Het roer om, waarin mensen huis, haard en huilende ouders in de steek laten, om in een onooglijk gat te gaan wonen waar het altijd mist en iedereen boos kijkt, kijk ik dan ook trouw.

Heel graag zou ik een keer een reportage zien over Anja en Jan Jacob Baak. Zij vertrokken in 2000 naar het hart van Schotland om aldaar een landgoed te beheren. Jan Jacob hield onder andere toezicht op de hertenpopulatie op het terrein. Van het een kwam het ander en inmiddels heeft het echtpaar een bedrijf genaamd Great Glen Game en maken ze van lokaal hertenvlees – in Schotland moeten elk jaar zo’n 50.000 herten worden afgeschoten om de wildstand op peil te houden – peperoni, salami, chorizo en bresaola.

Ze huurden de leegstaande slagerij in het dorp en experimenteerden daar met het roken en drogen van het vlees. Inmiddels hebben hun smakelijke, vet- en cholesterolarme producten prijzen in de wacht gesleept en staat hun chorizo op het menu van Schotland’s enige twee-sterrenrestaurant.

Die dorpsslagerij, het ruige landschap en deze twee noest aan de weg timmerende Nederlanders met hun kinderen (ze hebben er inmiddels zes) zou ik wat graag eens op beeld zien.

In Nederland worden de producten van Great Glen Game verkocht bij Peek en Van Beurden in Utrecht, Gransjean in Den Haag en Life’s delicious op de markt in Apeldoorn en IJsselstein. De bresaola is lekker bij de borrel, eventueel gevuld met wat ricotta, kappertjes en basilicum. En met zo’n pittig hertenchorizo-worstje maak je in een handomdraai een heerlijke, zomerse pasta.

Voor twee personen:

15 kerstomaatjes

een flinke ui

een teen knoflook

een handje basilicum

een halve bol buffelmozzarella

balsamicoazijn

1 hertenchorizo worstje van ongeveer 75 gram

200 gram verse pasta

Zet water op voor de pasta. Fruit de ui langzaam op laag vuur. Doe de in kleine stukjes gesneden chorizo erbij, bak die even mee en knijp er een teen knoflook boven uit. Kook de pasta, zet het vuur onder de chorizo wat hoger, snij de tomaatjes doormidden en doe ze erbij. Gooi er een scheut balsamico over plus een klein beetje suiker, voeg ook zout en peper toe en bak dit alles een minuut.

Doe de pasta op warme borden, verdeel de tomaatjes met chorizo erover, plus wat stukjes mozzarella en wat basilicum en eventueel wat (Europese) pijnboompitten. Dien snel op en dagdroom terwijl u eet, over het ruige Schotse landschap en over de vele andere levens die u zou kunnen leven.

Roos Ouwehand

Maandag: Janneke Vreugdenhil, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert / Elsje Jorritsma.