Het hele leven in één nacht

La vida de los peces. Regie: Matías Bize. Met: Santiago Cabrera, Blanca Lewin, Antonia Zegers. In: 6 bioscopen. ***

De vierde film van de jonge Chileense regisseur Matías Bize (1979) speelt zich net als zijn eerdere werk opnieuw af gedurende een beperkte tijdsperiode. Net als in zijn veelbekroonde tweede film En la cama (2005) ontrolt de handeling van La vida de los peces (‘Het leven van vissen’) zich gedurende één nacht.

De in Berlijn woonachtige reisgidsenschrijver Andrés is weer even in Chili, waar hij vlak voor zijn terugvlucht naar Europa een feest bezoekt. Hij ontmoet er vele bekenden, onder wie zijn ex-vriendin Beatriz. Zij is inmiddels getrouwd en heeft twee kinderen, maar toch is er nog iets gaande tussen de twee.

Waarom heeft Andrés zijn grote liefde Beatriz achtergelaten? Bize wisselt de gesprekken die Andrés en Beatriz met elkaar hebben af met scènes waarin niet gepraat wordt, maar slechts (broeierig) gekeken of aandachtig geluisterd naar muziek. Er wordt veel gepraat in La vida de los peces, waarbij Bize een goed oor heeft voor dialogen en gestaag de aandacht vestigt op wat er níet wordt gezegd.

Matías Bize is een veelbelovend regisseur en scenarist, maar hij toont zich in La vida de los peces wat al te braaf. Alle raadsel worden uiteindelijk keurig uit de doeken gedaan en de afwisseling tussen praten en stilte is wel erg mechanisch uitgevoerd. De melancholieke sfeer en sterke acteurs maken echter veel goed.