Google gaat laptops met Chrome OS verhuren

Computers, ze zijn niet meer wat ze geweest zijn. Dat geldt in het geval van Googles Chrome OS  zowel voor de software – die draait alleen op het web – als voor de hardware. Het internetbedrijf gaat namelijk computers verhuren bij zijn nieuwe besturingssysteem. Studenten betalen straks 20 dollar per maand, zakelijke gebruikers 28 dollar.

Computers, ze zijn niet meer wat ze geweest zijn. Dat geldt in het geval van Googles Chrome OS  zowel voor de software – die draait alleen op het web - als voor de hardware. Het internetbedrijf gaat namelijk computers verhuren bij zijn nieuwe besturingssysteem. Studenten betalen straks 20 dollar per maand, zakelijke gebruikers 28 dollar. Daarvoor krijgen ze een laptop met hard- en softwareupdates. Nederlandse prijzen zullen snel volgen, want deze  Chromebooks, zoals Google ze noemt, zijn vanaf 15 juni ook in Nederland online te bestellen.

Voor dat vaste maandbedrag krijg je de beschikking over een notebook van Samsung of Acer, die vervangen wordt als ie stuk is of aan het einde van zijn Latijn. De computers zijn voorzien van Chrome OS. Dat besturingssysteem is in feite een uitgebreide browser (Chrome, die ook al op 160 miljoen ‘gewone’ computers staat) en maakt louter  gebruik van webapplicaties. Zelf software installeren op de harde schijf is er niet meer bij, alle documenten worden bewaard op de Google-servers. Om de overstap naar de cloud wat eenvoudiger te maken voor computergebruikers die verknocht zijn aan hun harde schijf, krijgt Chrome OS speciale varianten van Gmail, Calender en Google Docs die ook zonder internet werken. Daarnaast kun je in Chrome OS muziek- en videobestanden lokaal opslaan en is er een app store, waar je straks bijvoorbeeld Angry Birds kunt downloaden of meer zakelijke software.

Via een Citrix of VMWare-app zou je in de toekomst ook typische pc-applicaties kunnen blijven draaien, belooft Google.

Zzakelijke overweging: Office 365 vs Google Apps + hardware

Minimaal 240 dollar per jaar voor zo’n netbookachtige computer met een besturingssysteem dat je ook gratis kunt krijgen: vermoedelijk zullen de meeste consumenten hun geld liever anders besteden. Maar voor bedrijven en educatieve instellingen kan zo’n behapbare total cost of ownership wel aantrekkelijk zijn, want Google doet ook de technische support en belooft hardware en software updates.Systeembeheerders kunnen op afstand bepalen wie welke apps mag gebruiken.

Het web is de computer en werkplekbeheer is een massaproduct, vindt internetbedrijf Google. Door ‘gratis’ hardware aan het pakket toe te voegen hoopt Google ook het nieuwe initiatief van concurrent Microsoft, Office 365, een stap voor te blijven. Office 365 biedt gebruikers toegang tot een online versie van Microsoft Office en Exchange, voor een vast bedrag per maand. Microsoft begon twee weken geleden met de gratis testversie van dit kantoorpakket, in eerste instantie gericht op het midden- en kleinbedrijf. Microsoft heeft soortgelijke aanbiedingen als die van Google, inclusief hardware en internetverbinding, maar doet dat via partners als KPN (Getronics). Microsoft biedt wel meer flexibiliteit als je wilt kiezen welke diensten je afneemt en of je de data lokaal, op het eigen netwerk of bijvoorbeeld binnen de eigen landsgrenzen wilt opslaan. Ook is MS Office uitgebreider dan Google Apps. Maar daar hoort ook een hoger prijskaartje bij.

Specificaties

De batterij van een Chromebook gaat bijna een dag lang mee en je kunt een 3G-simkaart gebruiken voor mobiel internet. De machines zouden binnen 8 seconden online moeten zijn.Wie graag zelf zijn laptop met Chrome OS uitzoekt kan ook bij Acer of Samsung terecht, zoals de nieuwe Samsung Series 5 Chromebook (zie foto). Hier zijn meer specificaties van bekend: 16 GB SSD schijf, 1,66 GHz Atom processor 12 inch scherm, 1280 x 800 pixels. Prijs: 499 dollar voor een versie met 3G. Daarbij hoort voor Nederlandse klanten een datakaart van KPN, waarbij je voor een tientje op de kop af 62,5 MB kunt downloaden. Er komt ook nog een ChromeBox aan, een kleine desktopcomputer met Chrome OS.

Reclamefilmpje van ChromeOS: