Geen openbaar vervoer vandaag in ochtendspits Rotterdam

In Rotterdam staakte vervoersbedrijf RET vanochtend tot 08.30 uur. Er reden geen trams, bussen of metro’s. Het is de bedoeling dat tegen 09.30 uur weer een normale dienstregeling op gang is.

Het vervoersbedrijf gebruikte de staking als protest tegen bezuinigingen op het openbaar vervoer. Het was voor het eerst dat hiertegen actie werd gevoerd tijdens de spitsuren. Twee eerdere stakingen vonden daarbuiten plaats. Morgen volgt een soortgelijk protest door vervoersbedrijf HTM in Den Haag. In Amsterdam legt GVB vrijdag het werk tijdelijk neer.

De stadsvervoerders verzetten zich tegen bezuinigingsplannen in het ov. Het kabinet wil 120 miljoen euro besparen en is bovendien van plan het openbaar vervoer internationaal aan te besteden.

RET en HTM praten over een fusie. De gesprekken hierover zijn in een vergevorderd stadium, meldt een woordvoerder van het Rotterdamse bedrijf RET aan persbureau Novum. “Het is niet zo dat we er met de fusie in een klap zijn, maar het bedrag dat zo kan worden bespaard is in ieder geval meer dan een miljoen”, zegt de woordvoerder. Het geld moet worden bespaard door bijvoorbeeld dubbele functies op te heffen. De twee bedrijven hebben eerder ook al om de tafel gezeten.

Politiek redacteur Oscar Vermeer eerder over de motieven van de ov-bedrijven:

“Het kabinet denkt dat de steden de bezuiniging kunnen terugverdienen door het vervoer openbaar aan te besteden. Maar de vervoersbedrijven vinden dat onrealistisch omdat ze de afgelopen jaren al veel efficiënter zijn gaan werken. De verkeerswethouders van de drie steden, allemaal VVD’ers, zijn het daarmee eens. Zij vrezen dat de bezuinigingen leiden tot het schrappen van lijnen, lagere frequenties en hogere tarieven.”

De Amsterdamse en Rotterdamse vervoersbedrijven, samen met de Haagse collega’s van HTM, legden eerder in februari en april het werk neer.