FDP schuift met ministersposten

De Duitse regering ondergaat door een machtsstrijd binnen de liberale FDP een ingrijpende wijziging. Een liberale minister krijgt een andere portefeuille; een nieuwe en zeer jonge bewindsman neemt zijn plaats in.

Door slechte resultaten bij regionale verkiezingen moest FDP-partijleider en lijsttrekker Guido Westerwelle plaatsmaken voor Philipp Rösler, de huidige minister van Gezondheidszorg. Rösler moet de FDP een ander gezicht en een nieuwe inhoud geven. De afgelopen dagen heeft hij oudgedienden weggepromoveerd. De liberale minister van Economische Zaken Rainer Brüderle wordt fractievoorzitter in de Bondsdag, waar hij Birgit Homburger opvolgt, die zich niet wist te profileren.

Rössler schuift nu van Gezondheidszorg door naar Economische Zaken in Merkels kabinet, een post die als minder riskant wordt gezien. Hij wordt opgevolgd door de 34-jarige liberaal Daniel Bahr, nu nog staatssecretaris op het departement van gezondheid. Bahr is een expert in de zorg; een neoliberaal die hervormingen en kostenbesparingen moet doorvoeren. Op zijn pad vindt hij de sterke lobby’s van de farmaceutische industrie en de Duitse ziekenfondsen.

Westerwelle blijft volgens Rösler minister van Buitenlandse Zaken. Wel zal Westerwelle naar alle waarschijnlijkheid het vicekanselierschap afstaan aan Rösler, die komend weekend op een bijeenkomst van de FDP tot nieuwe partijleider hoopt te worden gekozen.

Officieel reageert bondskanselier Angela Merkel gelaten op de kabinetsveranderingen die de FDP haar heeft opgedrongen. Maar de onrust en machtsstrijd bij haar coalitiepartner baren haar wel degelijk zorgen, zo is in Berlijn te vernemen. „De FDP moet tot rust komen. Zo’n machtsstrijd straalt negatief op de regering af”, aldus een parlementariër.