Cocktail gierende effecten

cd hiphop

Beastie Boys, Hot Sauce Committee Part 2

Nadat keelkanker werd geconstateerd bij rapper MCA, bleef dit achtste studioalbum van hiphopveteranen Beastie Boys twee jaar op de plank liggen. Het album komt nu in iets aangepaste vorm toch uit, maar de groep zal er niet mee op tour gaan zolang MCA onder behandeling is.

Muzikaal is er weinig veranderd in het universum van de drie decennia oude band. De muziek is een bonte mix van gelijke delen Run DMC, Pink Floyd, George Clinton en het eigen punkrockverleden. Rauwe, futuristische hiphopgrooves met echoënde vocalen, een cocktail aan gierende geluidseffecten, stevige baslijnen en een rapstijl die vroeger al archaïsch klonk.

De nostalgische noiserap van Beastie Boys bleef lang spannend: de raps werden ingebed in gelaagde en vooruitstrevende producties. De rauwe drumbreaks zijn sterk maar als geheel klinkt de piepend resonerende feestrap nu als herhaling. Hoogtepunten zijn de prettig ontspannen dub met Santigold, het rauw rockende Too Many Rappers met Nas en funky Nonstop Disco Powerpack.

Saul van Stapele