Iets meer Nederlanders tegen dan vóór megastallen

Foto Reuters / Christian Charisius

Onder Nederlanders zijn iets meer tegenstanders van megastallen dan dat er voorstanders zijn. Van bijna 1.100 ondervraagden wijst 49 procent de grote veebedrijven af of neigt daartoe. 42 procent stemt met de stallen in of denkt erover dat te doen.

Tweederde denkt mening nog te kunnen wijzigen

De cijfers zijn gepubliceerd na groot publieksonderzoek van staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA). Aan de cijfers kan niet al te veel ontleend worden: bijna tweederde van de ondervraagden denkt nog van gedachten kunnen veranderen. Dat zijn vooral de mensen die nu vóór de megastallen zijn.

Tegenstanders van megastallen zijn relatief vaak vrouwen, eten minder vaak vlees en zijn relatief vaak lid van een natuur- of dierenbeschermingsorganisatie. “Vooral hoogopgeleide vrouwen van middelbare leeftijd zijn vaak tegen”, melden de onderzoekers.

Kabinet komt in oktober met standpunt over megastallen

Voorstanders van de megastallen zijn vaker man, eten vaker vlees en hebben vaker banden met de landbouwsector. Meer kennis over de bedrijven leidt niet tot een andere, maar wel tot een meer uitgesproken mening. Mensen die nu al wonen in de buurt van megastallen hebben volgens het onderzoek “geen wezenlijk andere mening” dan anderen.

Het publieksonderzoek is de opmaat naar een maatschappelijke “dialoog” onder leiding van oud-milieuminister Hans Alders. In september presenteert hij een rapport dat een maand later wordt gevolgd door een standpunt van het kabinet.

    • Jules Seegers