‘48 verkrachtingen per uur in Congo’

Congo is de slechtste plek op aarde voor vrouwen. Uit een nieuw onderzoek van de American Journal of Public Health blijkt dat in het Afrikaanse land meer verkrachtingen voorkomen dan waar ook ter wereld.

Volgens het nieuwe onderzoek worden in Congo elke dag 1152 vrouwen verkracht. Dat zijn er 48 per uur. De cijfers zijn zesentwintig keer hoger dan eerder werd gedacht, meldt persbureau AP. De Verenigde Naties rekenden uit dat elk jaar zo’n 16000 verkrachtingen voorkwamen in Congo, dat is iets meer dan 43 per dag.

Volgens een Amerikaanse expert op het gebied van geweld tegen vrouwen kunnen de cijfers nog hoger liggen. Dit onderzoek is namelijk gebaseerd op interviews, en veel vrouwen praten niet altijd makkelijk met vreemden over hun leed.

In Congo wonen zo’n 70 miljoen mensen en wordt al decennia geplaagd door oorlogen en geweld. In de uitgestrekte wouden wordt verkrachting door milities als wapen gezien om de maatschappij te ontwrichten.

Uit het onderzoek blijkt dat 29 op de 1000 Congolese vrouwen is verkracht. Dat betekent dat er delen van Congo zijn waar de gevolgen van oorlog zich nauwelijks aftekenen, waar vrouwen nog altijd 58 keer meer kans maken om verkracht te worden dan bijvoorbeeld in de Verenigde Staten.