VS waren bereid tot gevecht met Pakistan in actie tegen Bin Laden

De Verenigde Staten waren bereid tot vuurgevechten met Pakistaanse militairen om Al-Qaedaleider Osama bin Laden te pakken of te doden. Dat meldt The New York Times vandaag op basis van anonieme Amerikaanse regeringsbronnen.

Volgens de bronnen heeft president Obama anderhalve week voor de operatie besloten dat de eenheid die achter Bin Laden aanging groot genoeg moest zijn om al vechtend te ontkomen, mochten ze worden betrapt en er een confrontatie met Pakistaanse militairen zou volgen.

Dat leidde ertoe dat twee extra helikopters werden ingezet met manschappen. De helikopters vlogen achter commando’s aan die het huis van Bin Laden bestormden . Toen een helikopter van de commando’s beschadigd raakte, zou een van de reservehelikopters zijn ingezet.

„Sommigen gingen er misschien vanuit dat we ons er wel uit hadden kunnen praten als het tot zo’n situatie was gekomen”, aldus een bron. „Maar de president wilde niets aan het toeval overlaten gezien de moeizame verhoudingen met Pakistan. Hij wilde extra manschappen, voor het geval ze nodig mochten zijn.”

De bronnen zeggen tevens dat er twee speciale teams paraat stonden . Een voor het begraven van Bin Laden, mocht hij zijn gedood. En een ander om hem te ondervragen over eventuele nieuwe terreuraanslagen, mocht hij levend zijn gevangen.

Volgens een van de regeringsfunctionarissen had de eenheid de opdracht om kost wat kost een confrontatie te vermijden. „Maar als ze het vuur hadden moeten openen om te ontkomen, dan hadden ze daarvoor toestemming”, aldus de bron.

De Britse krant The Guardian meldde vanochtend dat de Amerikanen tien jaar geleden al toestemming hebben gekregen van Pakistan voor een operatie op zijn grondgebied, als Bin Laden daar werd gevonden. Pakistan ontkent dit.

Pakistaans leger in het nauw: pagina 10-11