Van den Hende (47) bisschop van Rotterdam

WFA97T:DIALOOGWANDELING:AMSTERDAM;09FEB2011-Op woensdagmiddag wandelden geestelijke leiders van het jodendom, christendom en de islam in Nederland samen door Amsterdam-West. Zij bezochten op hun wandeling de de Nour-moskee, de Jeruzalemkerk en gebruikten tenslotte een gezamenlijk buffet in een synagoge in Amsterdam-West. Foto: wandelend door de buurt vlnr Ruben Vis (NIK); rabbijn Raph Evers; imam Chisti; mgr Hans van den Hende.WFA/mj/str.Michael Jacobs
WFA97T:DIALOOGWANDELING:AMSTERDAM;09FEB2011-Op woensdagmiddag wandelden geestelijke leiders van het jodendom, christendom en de islam in Nederland samen door Amsterdam-West. Zij bezochten op hun wandeling de de Nour-moskee, de Jeruzalemkerk en gebruikten tenslotte een gezamenlijk buffet in een synagoge in Amsterdam-West. Foto: wandelend door de buurt vlnr Ruben Vis (NIK); rabbijn Raph Evers; imam Chisti; mgr Hans van den Hende.WFA/mj/str.Michael Jacobs WFA MICHAEL JACOBS

Bisschop Hans van den Hende van Breda is door paus Benedictus XVI benoemd tot bisschop van Rotterdam. Van den Hende volgt de 75-jarige Ad van Luyn op die met pensioen gaat.

Wie Van den Hende in Breda opvolgt is nog niet bekend. De als conservatief bekend staande Van den Hende (47) is de jongste Nederlandse bisschop. Hij maakte de afgelopen jaren carrière in de Rooms-Katholieke Kerk. In 2000 werd hij vicaris-generaal van Wim Eijk, toen bisschop van het bisdom Groningen-Leeuwarden en nu aartsbisschop van Utrecht. In 2006 volgde zijn benoeming tot hulpbisschop van het bisdom Breda. Een jaar later werd Van den Hende, op 42-jarige leeftijd, bisschop van Breda.

De keuze voor Van den Hende past in de lijn van eerdere benoemingen van conservatieve bisschoppen in Nederland door het Vaticaan, zegt kerkhistoricus Peter Nissen: „Hij is behoudend, maar niet iemand die meteen de polemiek zoekt. Hij heeft het profiel van een zakelijk bestuurder.”

Toch houdt Van den Hende zich net als aartsbisschop Eijk strikt aan de Vaticaanse regels. Dat leidde in het bisdom Breda tot conflicten. Hij verbood oecumenische missen in Breda waarbij ook protestanten ter communie gingen.

Nissen: „Als hij die lijn doortrekt kan dat in de Randstad nog tot problemen leiden. Zijn voorganger Van Luyn zat er toch minder bovenop.”

Tegelijk is de keuze voor Van den Hende weinig risicovol, in het licht van de schandalen rond seksueel misbruik in de Kerk. De nieuwe bisschop kwam nooit in opspraak, in tegenstelling tot zijn voorganger Van Luyn of kardinaal Simonis. Zo wisten beiden van het seksueel misbruik in de Katholieke Kerk, maar ze dekten de zaken toe.

In een reactie zegt het bisdom Rotterdam: „Ons bisdom krijgt in Mgr. Van den Hende een wijs bestuurder, een goede pastor en bovenal een man met een diepgeworteld geloof.”