Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Onderwijs

Terpstra overweegt ‘al aangekondigde’ naamsverandering Inholland

Hogeschool Inholland Haarlem. Foto NRC / Maurice Boyer

Bestuursvoorzitter van Hogeschool Inholland overweegt om de naam van de onderwijsinstelling te veranderen.

Dat heeft hij vanavond gezegd tijdens een eerste bijeenkomst over de problemen bij de hogeschool. In Diemen waren er ongeveer vierhonderdvijftig studenten en ouders aanwezig om uitleg te krijgen van de bestuursvoorzitter.

Onderwijsredacteur Bart Funnekotter was voor NRC Handelsblad aanwezig bij de bijeenkomst. Volgens hem beleefde Terpstra een “redelijk zware avond”. Funnekotter:

“Ik zag veel woede en wantrouwen bij de aanwezigen. Ik denk dat dat na afloop van de bijeenkomst niet voor honderd procent verdwenen is.”

Dat Terpstra overweegt om de naam te veranderen van Inholland, verrast Funnekotter niet. De bestuursvoorzitter heeft dat al eerder aangekondigd:

“Terpstra overweegt al langer om de naam te veranderen. Dat heeft te maken met het feit dat hij van Inholland een verzameling van regionale hogescholen wil maken, die minder centraal bestuurd wordt. Dat heeft het logische gevolg dat die onderwijsinstellingen een naam krijgen die beter in de regio verankerd liggen. Terpstra moet de besmette naam van de hogeschool afwegen tegen de goede naam die Inholland volgens hem nog heeft bij werkgevers. Daarover zal hij niet snel een beslissing nemen, maar wel voor het eind van dit kalenderjaar.”

Eind april bleek uit een rapport van de Inspectie van het Onderwijs dat Inholland-studenten van een vijftal studies te makkelijk en dus onterecht een diploma hadden ontvangen. Vier opleidingen werden zelfs als ‘hbo-onwaardig’ bestempeld.