Rabobank nieuwe hoofdsponsor Stedelijk Museum

Het Stedelijk Museum wordt sinds 2004 verbouwd. De komende maanden overleggen gemeente en directie van het Stedelijk over een openingsdatum.
Het Stedelijk Museum wordt sinds 2004 verbouwd. De komende maanden overleggen gemeente en directie van het Stedelijk over een openingsdatum. Foto NRC / Leo van Velzen

Rabobank Amsterdam wordt hoofdsponsor van het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het sponsorcontract is vanmiddag ondertekend. De lokale vestiging van de bank heeft voor drie jaar “een substantieel bedrag” toegezegd aan het museum, zegt Patrick van Mil, de zakelijk directeur van het museum. Het precieze bedrag wil het museum niet bekendmaken.

Als tegenprestatie krijgt de bank onder meer naamsvermelding bij de grote jaarlijkse, internationale tentoonstelling in het museum, schrijft kunstredacteur Claudia Kammer vandaag. Er komt geen Rabozaal. Eerder was ABN Amro de hoofdsponsor.

Museumdirecteur Ann Goldstein is zeer vereerd met de keuze van de bank en ziet uit naar een langdurige samenwerking.

“Het is duidelijk dat de Rabobank en het Stedelijk een gezamenlijke visie hebben op het internationale profiel van dit instituut en van deze stad. Daarin zien we veel mogelijkheden voor de toekomst.”

Het sponsorcontract lijkt volgens Patrick van Mil niet op het negentien pagina’s tellende contract met ABN Amro waarover ophef ontstond in 2006. Claudia Kammer sprak met Van Mil:

“Journalisten kregen destijds inzage in het document na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur. Uit de tekst bleek dat ABN Amro een lange reeks eisen had gesteld aan de sponsoring. Zo moesten sponsorcontracten met derden eerst ter goedkeuring aan de bank worden voorgelegd en moest het museum kosteloos deskundigen uitlenen om te werken voor de kunstcollectie van de bank. ‘Dit soort afspraken staan nu niet in het sponsorcontract’, zegt Van Mil. ‘Maar natuurlijk krijgt de Rabobank als hoofdsponsor wel bepaalde privileges, zoals naamsvermelding. Dat is toch niet zo gek? Rondom de jaarlijkse grote tentoonstellingen kunnen we speciale activiteiten organiseren voor de relaties van de Rabobank. Dat is ook voor het museum interessant, want de bank heeft een enorm netwerk. Alleen al in de stad Amsterdam heeft de Rabobank 180.000 rekeninghouders.” - kunstredacteur Claudia Kammer

Het Stedelijk Museum wordt sinds 2004 verbouwd. De heropening is al enkele keren uitgesteld. De komende maanden overleggen de gemeente en de directie van het Stedelijk Museum over een openingsdatum voor het nieuwe museum.