Afkeuring bonus Nuon-topman door provincie Gelderland is slechts gebaar

Nuon.
Nuon. Foto NRC / Maurice Boyer

De provincie Gelderland verleent vrijdag geen goedkeuring aan de raad van commissarissen van Nuon om het salaris van topman Huib Morelisse met zeventig procent te verhogen. Gelderland bezit 23 procent van de aandelen van het energiebedrijf. De grootste aandeelhouder is de Zweedse energiegigant Vattenfall.

Vorige maand werd bekend dat het vaste jaarsalaris van Morelisse door de raad van commissarissen met 70 procent is verhoogd tot 750.000 euro. Nuon is sinds 1 juli 2009 voor 49 procent in handen van Vattenfal. Het energiebedrijf mag als staatsonderneming volgens de Zweedse wet geen bonussen uitkeren. Maar omdat het niet variabel kon, werd het vast.

Volgens Nuon is het salarisbeleid niet gewijzigd, maar is alleen de uitvoering gewijzigd. De provincie Gelderland ziet dat anders.

“Die [wijzigingen] moeten worden voorgelegd aan de aandeelhouders. Dat is nu niet gebeurd”, zegt de Gelderse gedeputeerde Jan Markink (VVD).

Gelderland is de tweede provincie die heeft aangekondigd tijdens de aandeelhoudersvergadering van het energiebedrijf haar goedkeuring te onthouden. Gisteren liet Noord-Holland al weten geen decharge te verlenen, maar die provincie heeft maar een aandeel van 4,7 procent.

Salarisverhoging wordt hiermee niet teruggedraaid


De afkeuring door de aandeelhouders is slechts een gebaar van protest richting de raad van commissarissen. Ze hebben geen juridische mogelijkheden om de salarisafspraken terug te draaien.