Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Microsoft koopt Skype voor 8,5 miljard dollar - ‘kan dominante webdienst opleveren’

A page from the Skype website is seen in Singapore May 10, 2011. Microsoft Corp is close to a deal to buy Internet phone company Skype Technologies for $8.5 billion including debt, a source familiar with the situation said on May 9, 2011. A deal is expected to be announced as early as Tuesday morning, the source said. The source declined to be named because the talks are not public. REUTERS/David Loh (UNITED STATES - Tags: BUSINESS)
A page from the Skype website is seen in Singapore May 10, 2011. Microsoft Corp is close to a deal to buy Internet phone company Skype Technologies for $8.5 billion including debt, a source familiar with the situation said on May 9, 2011. A deal is expected to be announced as early as Tuesday morning, the source said. The source declined to be named because the talks are not public. REUTERS/David Loh (UNITED STATES - Tags: BUSINESS) De website van Skype, dat wellicht wordt overgenomen door Microsoft, zo melden bronnen bij Reuters. Foto Reuters / David Loh

Microsoft heeft Skype overgenomen. De softwaregigant had 8,5 miljard dollar over voor de populaire internetbeldienst. Microsoft meldt dit op haar website.
`
Update 14.26 De deal tussen Microsoft en Skype is rond. Op de website van Microsoft valt te lezen dat Skype inderdaad voor 8,5 miljard dollar van eigenaar is gewisseld.

Microsoft zou er een grotere vuist op de mobiele markt mee willen maken. Skype is verliesgevend, maar zal geen directe impact op de balans van Microsoft hebben.

Tweede overwinning op Google

Volgens Marc Hijink, NRC’s technologieredacteur, is de aankoop van Skype de tweede overwinning die Microsoft op concurrent Google boekt, nadat de softwaremaker er eerder in slaagde Nokia uit handen van Google te houden. Bovendien kan Microsoft met Skype proberen op de mobiele telefoniemarkt een grotere vuist te maken. Hijink:

“Microsoft zou het chatprogramma kunnen gebruiken om de achterstand op het mobiele web in te halen. Het aantal smartphones met besturingssysteem Android van Google stijgt sterk, terwijl Windows Phone 7 een bescheiden marktaandeel heeft. Met het populaire Skype in de gelederen zou Microsoft een goed argument hebben om telefoonmakers te ‘dwingen’ meer toestellen te maken die draaien op Windows Phone 7.”

Ook technologisch ziet Hijink voordelen:

“Als de ontwikkelaars van Microsoft’s Windows Live Messenger en Skype erin slagen om elkaars programma’s naadloos met elkaar te laten samenwerken, hebben ze alle ingrediënten in handen voor een dominante webdienst voor chatten en bellen.”

Microsoft heeft zelf een videochat functie in Windows Live Messenger, maar die is niet beschikbaar op telefoons met Windows 7. De videochatdiensten van Skype zijn als app op de iPhone en iPad van Apple, de Blackberry en Android-toestellen gebruik kunnen worden. De vergelijkbare service FaceTime, van Apple, is een succes. Google volgde recentelijk door een videomogelijkheid toe te voegen aan de populaire applicatie Google Talk, beschikbaar op telefoons met Google’s Android.

Ook Facebook en Google hadden interesse in Skype. Google zou eerder met het bedrijf hebben gesproken over een joint venture. Destijds wist een bron aan Reuters te melden dat Skype drie tot vier miljard dollar waard zou zijn, de helft van wat Microsoft nu neertelt.

Geen idee wat Skype is? Uitleg: