Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

KPN maakt mobiel internet duurder en belast gebruik Skype

Den Haag : 6 april 2011 KPN aandeelhoudersvergadering, de vandaag nieuw aangetreden CEO van KPN Eelco Blok. foto © Roel Rozenburg
Den Haag : 6 april 2011 KPN aandeelhoudersvergadering, de vandaag nieuw aangetreden CEO van KPN Eelco Blok. foto © Roel Rozenburg KPN-topman Eelco Blok tijdens een aandeelhoudersvergadering eerder dit jaar. Foto NRC / Roel Rozenburg

KPN verhoogt de tarieven voor mobiel internet. Voor gebruik van internetbeldienst Skype zal extra betaald moeten worden, meldt persdienst Dow Jones.

Tegelijkertijd kondigt de telecommaatschappij aan de internetsnelheid te verdubbelen. KPN lijdt onder het toegenomen gebruik van toepassingen van mobiel internet, zoals het sms-alternatief WhatsApp. Vorige maand kondigde de nieuwe topman Eelco Blok aan in Nederland een kwart van de banen te schrappen (4.000 tot 5.000 in de komende vier jaar) om de organisatie beter voor te bereiden op het datatijdperk.

Straks moeten klanten bij KPN ook bijbetalen als ze onbeperkt berichten willen versturen of bellen via apps. Deze beperkingen zijn er in theorie nu al: volgens de huidige voorwaarden van KPN’s goedkopere internetpakketten is het gebruiken van alternatieve berichtendiensten of voice over ip-diensten als Skype niet toegestaan. Maar in de praktijk worden die restricties niet gehandhaafd, daarvoor ontbreken nog de technische en administratieve mogelijkheden en de abonnementen.