Gratis tatoeage bij titel

Wat wordt het: een Twents ros, of AFCA in gotische letters?

Een jaar geleden liep het storm, bij tatoeageshop East Side Tattoo in Enschede. Nadat FC Twente de landstitel had behaald, zette de tatoeageshop aan de Korte Haaksbergerstraat de deuren wagenwijd open voor fans die het voetbalsucces op de ultieme manier wilden vereeuwigen. Tatoeëerder Rutger Grimbergen en zijn collega’s zetten toen ruim honderd paardjes op ledematen, ruggen, billen en schouders van FC Twente-fans. Voor het goede doel nog wel: wie bereid was minimaal 10 euro te schenken aan het kinderkankerbestrijdingsfonds KiKa, kreeg het ros gratis in de huid gegrift.

En ze zitten er weer klaar voor, zegt Grimbergen. Dat wil zeggen, als FC Twente de titel prolongeert. „Deze keer gaat de opbrengst naar de cliniclowns.” Grimbergen, zelf FC Twente-supporter, zag de vraag naar voetbaltatoeages in Enschede en omstreken toenemen. „Nee, de tatoeages op de armen van Theo Jansen hebben daar geen invloed op gehad. Ik vind ze wel mooi, trouwens. Maar er is vooral vraag naar Twentse rossen en kampioensschalen. We hebben hier een FC Twente-map liggen. Daar kunnen ze wat uitzoeken.”

In tatoeagestad Amsterdam leeft de lokale trots wat minder, maar op het Leidseplein valt de laatste jaren ook niet zo gek veel te juichen. „Bij die hard-fans is het wel heel erg gebruikelijk om ergens een Ajax-tattoo hebben”, zegt Henk-Jan Teunissen van het House of Tattoos. Zelf is hij „niet zo’n voetbalfan”, al maakte hij in zijn tatoeëerdersloopbaan verschillende Ajax-afbeeldingen, maar „het is niet iets wat hier super veel voorkomt”.

Wellicht dat het eerste Amsterdamse landkampioenschap sinds zeven jaar er een slinger aan kan geven.

Anders weten ze er in Twente wel raad mee. Overigens heeft de bekerwinst, afgelopen zondag, nog niet geleid tot een stormloop in East Side Tattoo. „De drukte moet nog komen”, vermoedt Grimbergen. „Ik denk dat ze allemaal nog hun roes uitslapen.”

Rob Schoof