De allerbeste worden? Dan moet je naar China

Deze week promoot Bettine Vriesekoop de WK tafeltennis in Rotterdam.

„De bond heeft niets gedaan met mijn successen. Dat vind ik pijnlijk.”

De organisatie van de WK tafeltennis in Rotterdam heeft aan Bettine Vriesekoop (49) een kritische toernooiambassadrice. De beste Nederlandse tafeltennisster ooit mist de topsportmentaliteit bij de Nederlandse spelers en de tafeltennisbond. „Als je het over de top hebt, moet er meer gedaan worden. Zoals ik aan topsport deed in mijn jeugd, dat zie je niemand meer doen. Je ziet de reserves bij de huidige talenten.”

Vriesekoop is het gezicht van de WK, deze week in Rotterdam. Ze geeft onder meer bedrijfspresentaties over de Chinese sportcultuur, is bij bijeenkomsten en geeft commentaar voor de NOS. De tafeltennisster van de eeuw was afgelopen weekeinde net op tijd hersteld van zware koorts om de loting te verrichten. Ze is hard aan vakantie toe, zegt ze. Vriesekoop, die in Amsterdam woont, heeft een drukke tijd achter de rug met lezingen, de promotie van haar goed verkochte boek Duizend dagen in China (12.000 exemplaren) en de voorbereidingen voor de WK.

Het Nederlandse tafeltennis mist een uithangbord. Bij de mannen zijn er geen opvolgers van de gestopte Danny Heister en Trinko Keen. De vrouwen zijn succesvol, het nationale team werd in september voor het derde jaar op rij Europees kampioen. De twee sterkste speelsters, Li Jiao en Li Jie, beiden van Chinese afkomst, lijken het Nederlandse tafeltennispubliek echter niet aan te spreken. Maar er is hoop: met Britt Eerland (17) en Koen Hageraats (16) heeft Nederland twee talentvolle spelers.

Eerland wordt door velen als het grootste talent gezien sinds u stopte. Wat vindt u van haar?

Vriesekoop: „Ze heeft een goed spel, met dubbelzijdige topspin. Veel onderdelen moet ze nog verbeteren. Of ze Europese titels kan winnen weet ik niet. Ze moet nog drie à vier stappen maken, en daar moet je heel hard voor werken. Je moet jezelf ontzettend op je donder geven. Ik weet niet of ze dat kan. Het mag niet te vrijblijvend zijn. Ze moet niet bang zijn voor de Chinezen in Europa, want dat zijn tweederangs Chinezen.”

Ze traint zo’n twintig uur per week. Is dat genoeg?

„De Chinezen trainen 36 uur per week. Dus ze zou meer moeten doen. En als ze de wereldtop wil halen zal ze naar China moeten.”

Tegen sportplatform Sport Knowhow XL zei u onlangs dat de opleiding in Nederland „structureel niet goed geregeld is bij de bond”.

„Er zijn te weinig goede trainers die de kinderen kunnen opvangen en ze kunnen behouden voor het tafeltennis. Dus als kinderen bij een vereniging komen, haken ze snel af omdat ze niet goed begeleid worden.”

Wat moet er verbeteren?

„De verenigingen zouden beter ondersteund moeten worden door de bond. Veel meer regionale trainingen en veel strengere selectie. Opleiding van goede trainers. En de topsportmentaliteit moet beter. Ik weet niet hoe het er nu aan toegaat op het nationale trainingscentrum in Papendal, maar toen ik er jaren geleden kwam leek het wel een begrafenis. In mijn tijd was er altijd vuur in de zaal. We moedigden elkaar aan. Je hield elkaar ook in de gaten.”

Doet het u weleens pijn hoe het Nederlandse tafeltennis ervoor staat?

„Ik heb er mijn levenswerk van gemaakt. En nu is het overgenomen door spelers die hier niet geworteld zijn. Er is niets gedaan met mijn successen. Dat vind ik pijnlijk. Wat ze nu aan activiteiten rondom deze WK organiseren hadden ze in mijn tijd moeten doen.”

Lastig, uw rol als ambassadrice. U moet de WK promoten terwijl u tegelijkertijd kritisch bent over de bond.

„Mijn kritiek delen ze. Alleen is het soms de manier waarop ik dat doe. Dan ben ik zo streng. Ik moet het anders inkleden.”

Ziet u voor uzelf een rol binnen de tafeltennisbond?

„Niet als trainer of coach. Ik heb geen zin om iedere dag urenlang in de zaal te staan. Het zou wel kunnen dat ik de bond ga helpen met het openen van deuren en het meedenken over beleid. Het bestuur is erover aan het nadenken en zal er op terugkomen.”

Kunnen deze WK de Nederlandse tafeltennissport een boost geven?

„Ja, absoluut. Er is nu eindelijk weer eens aandacht voor onze sport. Hopelijk gaat het leden opleveren.”

Wat voor tips kunt u de Nederlandse talenten meegeven?

„Ga naar China. Volledige overgave. De enige manier hoe ik het heb gedaan is hard werken, meer doen dan anderen. En als je een topper wil worden, moet je nooit ‘ja, maar’ zeggen. En wees niet te veel met andere dingen bezig, zoals uitgaan en uiterlijk. Dat doen ze in China ook niet.”