Dansgezelschappen in het tegenoffensief

Een week na het verschijnen van het advies van de Raad voor Cultuur zijn het Nederlands Dans Theater en Het Nationale Ballet begonnen met een voorzichtig tegenoffensief. Beide zoeken steun bij het publiek en hun internationale relaties. Op de site van HNB kan het publiek de petitie ‘Zwanenmeer wordt Zwanenminder' tekenen. Bij het NDT luidt het motto ‘Keep NDT alive’.

Het NDT moet volgens de Raad met een subsidiekorting tot 50 procent de functie van ‘regionale dansvoorziening’ krijgen. Uit de reacties spreekt onbegrip en verontwaardiging. Judith Mackrell, een vooraanstaande Britse danscritica, vat het raadsadvies over NDT bondig samen: „Dwaasheid.” Kathryn Bennetts, artistiek directeur van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, merkt vilein op dat het kabinet NDT naar het eigen niveau neerhaalt als het de groep een regionale toebedeelt. Andere prominente supporters zijn Joeri Grigorovitsj (voormalig leider van het Bolsjoi Ballet) en William Forsythe.

Ondanks alles is de stemming bij het zwaar getroffen NDT niet eens zo slecht, aldus interim zakelijk directeur Edwin van Huis: „Niemand kan gewoon geloven dat dit doorgaat.”

Misschien nog wel schokkender dan de financiële consequenties, zegt hij, vindt men de achteloosheid waarmee het internationale prestige van NDT wordt genegeerd. „Dat begrijpen onze dansers – de meeste komen uit het buitenland – niet. Voor hen is maar één gezelschap op de wereld waar ze willen dansen: het NDT. En dan zegt zo'n Raad: ‘aach, NDT...”

Van Huis vermoedt een strategie achter het advies. Volgens hem worden gerenommeerde instellingen geslachtofferd om duidelijk te maken hoe grotesk de bezuinigingen zijn.