Brits parlement beschuldigt FIFA-leden van ‘ethisch wangedrag’

Zes leden van het uitvoerend comité van de FIFA zijn vandaag in het Britse Lagerhuis beschuldigd van “ethisch wangedrag”.

Parlementslid Damian Collins zegt over bewijs te beschikken waaruit blijkt dat deze zes leden bij de toewijzing van de wereldkampioenschappen voetbal van 2018 en 2022 de regels ernstig hebben overtreden. Dat meldt persbureau AP.

Voor aanvang van de stemming over de toewijzing van de twee wereldkampioenschappen in december werden al enkele misstanden aan het licht gebracht. Een undercoveroperatie van dagblad The Sunday Times toonde aan dat enkele leden van het uitvoerend comité van de FIFA niet zuiver op de graat waren.

Zo zouden de leden Issa Hayatou uit Kameroen en Jacques Anouma uit Ivoorkust anderhalf miljoen euro betaald zijn om te stemmen op Qatar. De Golfstaat versloeg uiteindelijk de Verenigde Staten in de laatste ronde voor het WK in 2022. Volgens Collins maakte Qatar gebruik van stromannen om deals tot stand te brengen met vertegenwoordigers van Afrikaanse lidstaten van de wereldvoetbalbond.

Het gedrag van de comissieleden Jack Warner, Nicolas Leoz, Ricardo Teixeira en Worawi Makudi in de toewijzing van het voetbaltoernooi in 2018 omschreef parlementslid Collins als “onbehoorlijk en onethisch”. Engeland was in de race voor het WK, maar werd al vroeg afgeserveerd ondanks een aantrekkelijk bod.

Collins beschuldigde de zes FIFA-leden tijdens een zitting van de commissie Cultuur, Media en Sport in het Lagerhuis. Deze voert een grootschalig onderzoek uit naar de toewijzing van beide WK’s.

Amos Adamu uit Nigeria werd door de Ethische Comissie van de FIFA schuldig bevonden aan het aannemen van smeergeld. De Tahitiaan Reynald Temarii werd verbannen wegens het overtreden van de regels met betrekking tot vertrouwelijkheid en loyaliteit.

    • Hans Klis