Balkenende was ‘verbolgen’ over PvdA-besluit Uruzgan

Jan Peter Balkenende blikt terug op zijn loopbaan als minister-president.

Jan Peter Balkenende (CDA) was verbolgen over het besluit van de PvdA om de missie in Afghanistan niet te willen verlengen. Volgens de oud-premier waren meerdere PvdA-bewindslieden destijds niet tegen de verlenging, zei hij gisteravond bij Pauw & Witteman.

Balkenende zei, in een gesprek over de val van zijn kabinet-Balkenende IV in februari vorig jaar, vooral boos te zijn geweest omdat gesprekken met de PvdA-bewindslieden in de weken voorafgaand aan het PvdA-besluit ruimte lieten. PvdA-leider Wouter Bos hield daarna vol altijd tegen te zijn geweest. Bovendien zegt Balkenende dat het volgens hem geen manier was om de internationale partners, de NAVO en de Afghanen te behandelen.

Volgens Balkenende stelde Bos vier criteria op aan een verlenging van de missie in Uruzgan, waar de voormalig CDA-leider zei aan te hebben voldaan.

“Als hij direct had gezegd dat een verlenging politiek ondraagbaar was, dan hadden we kunnen kijken naar andere opties.”

De oud-premier zegt dat hij wegliep uit de vergadering in het torentje.

“Ik vond het onbestaanbaar en onverantwoord. We hebben nog een oplossing proberen te vinden buiten Uruzgan, maar uiteindelijk was de zaak al kapot.”

Balkenende vroeg Eurlings om hem op te volgen

Ook sprak Balkenende over zijn opvolging als lijsttrekker voor het CDA, na het verlies van de partij in de gemeenteraadsverkiezingen vorig jaar. Balkenende zegt Camiel Eurlings te hebben gevraagd, maar die wilde niet.

Eurlings, toen minister van Verkeer en Waterstaat, wilde tijd voor zijn privé-leven, wat Balkenende respecteerde. Ook een scenario waarin de twee een leidend duo zouden vormen, zag Eurlings niet zitten.

Bekijk de hele aflevering van Pauw & Witteman hier terug: