Assad versterkt met hard optreden greep op protest

Met een massale inzet van het leger, het afsnijden van stroom, telefoon en internet, en huis-aan-huis zoektochten heeft het Syrische bewind van president Assad gisteren zijn greep op tegenstanders verder proberen te versterken.

Een prominente adviseur van Assad zei tegen The New York Times: „Ik hoop dat we nu het einde van het verhaal meemaken.[...] Ik denk dat het gevaarlijkste moment nu voorbij is.”

Gisteren hielden soldaten in de steden Homs, Banias, Damascus en bij Deraa grootschalige huiszoekingen. Daarbij zijn volgens Syrische mensenrechtenorganisaties honderden mensen gearresteerd omdat zij zouden hebben deelgenomen aan de protesten tegen Assad. In een aantal buitenwijken van de hoofdstad Damascus zijn water, stroom en telefoon afgesloten.

De kuststad Banias, waar zaterdag de tanks binnenreden, is volgens de regeringskrant al-Watan na felle gevechten onder volledige controle gebracht van het leger. Tientallen vrouwen betoogden gistermiddag om de vrijlating te eisen van de honderden gearresteerde mannen. De autoriteiten zouden hebben beloofd dat iedereen boven de veertig snel vrijkomt.

In de zuidelijke stad Deraa zijn militairen hard opgetreden tegen betogers. De Verenigde Naties dachten na een telefoongesprek van secretaris-generaal Ban Ki-moon met Assad toestemming te hebben voor een humanitaire missie naar Deraa, maar moesten die uitstellen tot later deze week omdat lagere Syrische autoriteiten niet wilde meewerken.

Vandaag is een reeks Europese sancties tegen Syrië van kracht geworden, waaronder een wapenembargo. De Europese Unie wil hiermee het regime van Assad dwingen het gewelddadige optreden tegen betogers te staken. Zeker 630 burgers zijn volgens Syrische mensenrechtenorganisaties gedood sinds op 18 maart in Deraa onrusten uitbraken.

Voor dertien hoge Syrische functionarissen heeft de EU een reisverbod ingesteld. Ook zijn hun tegoeden bevroren. President Assad staat niet op deze lijst. Volgens diplomatieke bronnen in Brussel wilde Frankrijk dat wel, maar hebben met name Duitsland en Spanje zich daartegen verzet. Die laatste landen willen de druk geleidelijker opvoeren. Een broer en een neef van de president en de hoofden van de algemene en de militaire inlichtingendienst staan wel op de lijst. (Reuters, AP, AFP)