Belgische wielrenner Weylandt overlijdt na val in Giro d’Italia

Still van Wouter Weylandt na de val
Still van Wouter Weylandt na de val

De 26-jarige Belgische wielrenner Wouter Weylandt van Leopard-Trek is tijdens een afdaling in de derde etappe van de Ronde van Italië van vanmiddag ernstig ten val gekomen en daarna in het ziekenhuis overleden aan zijn verwondingen.

Weylandt kwam ten val in de afdaling van de Passa del Brocco, op ongeveer 25 kilometer van de finish. Hij lag bewegingsloos en met een hevig bloedende neus op het asfalt. Zijn helm moest worden losgesneden om hem te kunnen beademen. Daarna werd Weylandt in kritieke toestand met een helikopter naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Een dokter van de Giro heeft zijn dood bevestigd. Een schedelbreuk werd hem fataal.

Weylandt zou Giro eigenlijk niet rijden

Weylandt werd in zijn geboorteland gezien als een groot sprinttalent. Vorig jaar won Weylandt de derde Giro-etappe van Amsterdam naar Middelburg. De Italiaanse wielerronde begon toen met drie etappes in Nederland. Hij zou de Giro eigenlijk niet gaan rijden en had zijn zinnen gezet op de Vuelta, de ronde van Spanje van later dit jaar. Omdat ploeggenoot Daniele Bennati in de Ronde van Romandië zijn sleutelbeen brak, ging Weylandt alsnog richting Italië om voor een etappezege te gaan in de vlakke ritten. In de massasprint van gisteren werd hij negende.

Weylandt tijdens een trainingssessie voor zijn ploeg Leopard-Trek in februari van dit jaar. Foto AFP / Belga Photo / Peter DeConinck

Weylandt tijdens een trainingssessie voor zijn ploeg Leopard-Trek in februari van dit jaar. Foto AFP / Belga Photo / Peter DeConinckWeylandt tijdens een trainingssessie voor zijn ploeg Leopard-Trek in februari van dit jaar. Foto AFP / Belga Photo / Peter DeConinck

De vrouw van Wouter Weylandt is zwanger; hij zou in september vader worden.

De etappe werd gewonnen door de Spanjaard Ángel Vicioso. De podiumceremonie is afgelast.

Wielrenners tonen medeleven op Twitter

Andere wielrenners reageren vol ongeloof en medeleven op het nieuws:

Twitter avatar MarkCavendish Mark Cavendish Things like this shouldn’t happen. Absolutely sick to the stomach. My thoughts are with his family. RIP Wouter Weylandt.
Twitter avatar stevendejongh Steven de jongh pfffff niet te bevatten , RIP Wouter.
Twitter avatar ChristianVDV VandeVelde,Christian Thoughts and prayers going to WW.
Twitter avatar mcewenrobbie Robbie McEwen Devastated. Wouter Weylandt
Twitter avatar lancearmstrong Lance Armstrong Just back from a run and got the news of Wouter Weylandt’s death today in the Giro. I’m shocked and saddened. May he rest in peace.

Beelden op YouTube

De erg onprettige beelden van Weylandt na zijn val staan op YouTube.

16 jaar na Casartelli, 8 jaar na Kivilev

Op 18 juli 1995 kwam de Italiaanse wielrenner Fabian Casartelli ten val tijdens een etappe van de Tour de France, bij de afdaling van Col de Portet d’Aspet. Casartelli sloeg met zijn hoofd op een betonblok en overleed later in het ziekenhuis. Hij droeg tijdens de rit geen helm. De dag na de dood van Casartelli reed het peloton de gehele etappe langzaam en in gesloten formatie. De ploeggenoten van Casartelli kregen de mogelijkheid om gezamenlijk als eerste over de finish te rijden.

In 2003 kwam de Kazach Kivilev ten val tijdens de tweede etappe van Parijs-Nice. Hij had een schedelbasisfractuur en twee gebroken ribben en raakte in coma. Hij overleed de volgende morgen in het ziekenhuis. Ook Kivilev had geen helm op. Sindsdien stelt de UCI het dragen van een helm verplicht in alle koersen.

Of er morgen gekoerst wordt en welke aard die rit krijgt, is vanavond punt van overleg bij de wielerploegen en de organisatie van de Giro d’Italia.