Van Bommel nu met vier clubs landskampioen

Dankzij een doelpuntloos gelijkspel bij AS Roma is AC Milan zaterdag voor het eerst sinds 2004 voetbalkampioen van Italië geworden. De Nederlander Mark van Bommel behaalde gisteren met Milan zijn vierde titel in vier verschillende landen. Eerder won hij met PSV, FC Barcelona en Bayern München een of meer landskampioenschappen. Arjen Robben presteerde hetzelfde met PSV, Chelsea, Real Madrid en Bayern.

De afgelopen vijf seizoenen won aartsrivaal Inter het scudetto (schildje). Milan heeft nu een eind gemaakt aan het tijdperk van de stad- en stadiongenoot. Voor Milan is het de achttiende landstitel, evenveel als Inter er heeft. Tegen Roma had Milan genoeg aan één punt om kampioen te worden. Het bleef in Rome 0-0.

Milan behaalde slechts vijf punten uit de eerste vier competitieduels. Daarna vonden de rossoneri de ploeg de weg omhoog met zeven zeges uit acht duels, waardoor Milan half november voor het eerst de koppositie in de Serie A veroverde. Die stond de club niet meer af, hoewel de voorsprong op de nummer twee pas in april boven de vijf punten uitkwam.

Milan begon aan de seizoensvoorbereiding met de Nederlanders Clarence Seedorf en Klaas-Jan Huntelaar. De laatste, voor wie bij Milan geen basisplaats was weggelegd, vertrok al vrij snel naar het Duitse Schalke. In de winterstop kwamen twee andere Nederlanders: Mark van Bommel en Urby Emanuelson.

Van Bommel werd overgenomen van Bayern en veroverde direct een basisplaats. Emanuelson kwam over van Ajax en moest meestal genoegen nemen met een reserverol.

Voor Zlatan Ibrahimovic is de titel van Milan een bijzondere. De Zweedse spits van de Italiaanse club is voor de achtste keer op rij landskampioen geworden. In 2004 won hij de titel met Ajax, daarna tweemaal in Turijn met Juventus, vervolgens driemaal met Inter en één keer met FC Barcelona.

Inter nestelde zich dit weekeinde steviger op de tweede plaats in de Serie A door een 3-1 overwinning op Fiorentina. Wesley Sneijder ontbrak bij Inter. Nummer drie Napoli verloor met 2-1 van Lecce en heeft nu vier punten achterstand op Inter. Er zijn nog twee speelronden in Italië.

Atalanta Bergamo en Siena verzekerden zich van promotie naar de Serie A. Beide ploegen, die in de Serie B strijden om de titel, keren na een jaar terug op het hoogste niveau. Atalanta won met 4-1 van Portogruaro. Siena had voldoende aan een 2-2 gelijkspel tegen Torino.