Ritzege Petacchi in Giro, Cavendish in leiderstrui

De Italiaanse routinier Alessandro Petacchi was de snelste in de massasprint in Parma en won zijn 22ste rit in de Giro d’Italia.

Alessandro Petacchi (37) heeft gisteren de tweede etappe in de Giro d’Italia gewonnen. De Italiaanse renner van Lampre troefde in de straten van Parma Mark Cavendish af in de massasprint. De Brit van HTC-Highroad, dat zaterdag de ploegentijdrit won, neemt dankzij de veroverde bonificatieseconden de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Marco Pinotti. Voor Petacchi is het zijn 22ste ritzege in de Giro.

Sebastian Lang waagde een dappere ontsnappingspoging tijdens de etappe. De Duitse renner van het Belgische Omega Pharma reed urenlang voor het peloton uit, pakte een maximale voorsprong van bijna twintig minuten, maar werd op bijna 25 kilometer van de finish toch ingerekend.

Ook in de slotfase probeerden verschillende renners weg te rijden, maar niemand bleek bestand tegen het hoge tempo dat de sprintersploegen ontwikkelden. In de spurt bleek Petacchi de sterkste, al vond een woedende Cavendish dat de Italiaan van zijn lijn was afgeweken. De jury veegde zijn protest echter van tafel.

De 94ste editie van de Ronde van Italië ging zaterdag van start met een ploegentijdrit. Die werd gewonnen door de Amerikaanse ploeg HTC-Highroad die in de straten van Turijn 20.59 minuten nodig had voor de 19,3 kilometer lange tijdrit. Team Radioshack werd tweede, op tien seconden achterstand. Marco Pinotti kwam namens HTC als eerste over de streep en veroverde als eerste renner tijdens deze Giro de roze leiderstrui.

Rabobank eindigde op de openingsdag van de Giro als zevende. De Raboploeg moest 26 seconden toegeven op HTC. De tweede Nederlandse wielerploeg, Vacansoleil, finishte als tiende in de ploegentijdrit, met 37 seconden achterstand. (Novum)