Prince speelt drie nachtconcerten op North Sea Jazz

Prince tijdens zijn optreden bij de Superbowl in 2007.
Prince tijdens zijn optreden bij de Superbowl in 2007. Foto Bloomberg / The Outside Organisation

Dat Prince een nachtdier is weten we. De nachtelijke jams na zijn concerten zijn berucht om hun eindeloze muzikaliteit. Komend North Sea Jazz gaat hij het helemaal bont maken: Prince doet alle dagen van het jazzfestival in Rotterdam het licht uit.

Drie nachtconcerten, die op vrijdag en zaterdagnacht beginnen om 01.15 uur en op zondag om 23.45 uur. Zijn concerten, waarvoor extra moet worden betaald (plusconcerten), zijn elke nacht anders. Hij treedt op in de Maas-zaal, normaal gesproken het Sportpaleis, dat in festivalsetting plaats biedt aan 9000 man.

Zo’n verbintenis aan festival is eerste keer

Het is de eerste keer dat Prince zich op dergelijke wijze aan een festival verbindt. Al eerder gaf hij losse concerten op de grote jazzfestivals Montreal en Montreux. Dit was zijn eigen voorstel, vertelt North Sea Jazz-booker Kim Bloem.

“Na een jaar van onderhandelen kwam twee weken geleden een voorstel van hemzelf om drie dagen North Sea Jazz af te sluiten. We zijn meteen gaan puzzelen, alle timeslots waren immers al gevuld.”

Een muzikant aan Prince leg je natuurlijk liever geen eindtijd op. Dat zit wel goed, blijkt nu, de nachtvergunning is tot vier uur ’s nachts.

Genie met uitzonderlijke muzikale klasse

Tijdens zijn concert in het GelreDome vorig jaar bewees het muzikale genie andermaal zijn uitzonderlijke muzikale klasse. Paradiso stond stand-by voor een nachtconcert, maar dat ging toen niet door wegens het overlijden van de vader van de drummer.

Het afgelopen jaar was Prince op tournee in Amerika met artiesten als Esperanza Spalding, Janelle Monáe en Larry Graham. Laten dit nu artiesten zijn die eveneens dit jaar op het North Sea Jazz Festival optreden. Dat levert natuurlijk de speculatie op wie er met hem gaat meespelen. Maar ook de andere kant op: met wiens concert gaat Prince, nu hij er toch is, meespelen?

“We hebben hem steeds op de hoogte gehouden van ons programma, maar in hoeverre hij daar zijn beslissing op heeft gebaseerd, weten we niet.”

Ook losse kaarten in de verkoop

Behalve als plusconcert kaarten in combinatie met een festivalkaart, zijn er voor alle avonden ook losse Prince kaarten te koop. De kaartverkoop voor deze concerten start aanstaande vrijdag 13 mei om 10.00 uur.

NRC Handelsblad is officiële mediapartner van North Sea Jazz.