Dit is een artikel uit het NRC-archief

Defensie

Noorwegen wil kleinere rol Libië - ‘onmiskenbare hint NAVO-lidstaten’

De Noorse minister van Defensie Grete Faremo heeft vandaag bekendgemaakt dat haar land na 24 juni de bijdrage aan de NAVO-operatie in Libië wil verkleinen.

Volgens Faremo is er nog geen definitieve beslissing genomen over de bijdrage na 24 juni, meldt persbureau Reuters. Maar deze zal “anders en minder uitgebreid zijn dan de huidige bijdrage.”

De verklaring van Faremo komt nadat de kleinste regeringspartij Sosialistisk Venstreparti (Linkse Socialistische Partij) had geëist dat Noorwegen zich terugtrekt uit de missie in Libië.

‘Uitspraak Noorwegen geeft NAVO mogelijkheid andere deelnemende landen onder druk te zetten’

Diplomatie-buitenlandredacteur Juurd Eijsvoogel van NRC Handelsblad ziet in de uitspraken van Faremo een “onmiskenbare hint” aan andere NAVO-partners om een actievere rol te spelen in de missie boven Libië:

Het is interessant dat Noorwegen dit bekend heeft gemaakt. Het is, geloof ik, een van de zes landen die ook daadwerkelijk bombardementen uitvoeren in Libië. Nederland bijvoorbeeld, doet alleen maar waarnemingsmissies. Alle landen die betrokken zijn bij de missie realiseren zich dat het nog lang kan duren voordat Moammar Gaddafi aftreedt. De landen die bombarderen zien graag dat andere landen ook zware lasten op zich nemen. Dat Noorwegen nu zegt dat het zijn rol gaat aanpassen, zegt niet dat ze helemaal stopt met de acties in Libië, het is een onmiskenbare hint naar alle andere landen. Hiermee kan de NAVO meer druk uitoefenen op andere lidstaten om meer bij te dragen in Libië.

Missie kost Noorwegen waarschijnlijk 33 miljoen euro

De afgelopen drie maanden hebben zes Noorse F16-gevechtsvliegtuigen 289 bommen laten vallen tijdens 315 missies boven Libië. De Noorse bijdrage zal ruim 33 miljoen euro kosten, veel hoger dan de in eerste instantie begrote 9 miljoen.

Noorwegen was een van de eerste Europese landen die zich bereid verklaarden om de VN-resolutie tegen het Libische regime uit te voeren. Nu het drie maanden later nog altijd niet gelukt is om Gaddafi af te laten treden, is de bereidheid om door te gaan met de NAVO-missie verminderd.