Kortkolom buitenland

Rusland: arrestaties bij protest om bos

Moskou. De Russische politie heeft gisteren 25 milieuactivisten gearresteerd die protesteerden tegen de kap van een eeuwenoud bos, bij de Moskouse voorstad Chimki. Het bos, waar vorig jaar ook al verschillende keren werd gedemonstreerd, wordt gekapt voor de aanleg van een nieuwe tolweg tussen Moskou en Sint-Petersburg. President Medvedev legde de bouw vorig jaar tijdelijk stil omdat de activisten steeds meer steun kregen en het Kremlin zich zorgen begon te maken over een groeiende oppositiebeweging. Er zou gekeken worden naar een alternatieve route. De Franse wegenbouwer SZZK die medeverantwoordelijk is voor de aanleg, dreigde echter met boetes voor de Russische regering als van het oorspronkelijke traject werd afgeweken. Volgens de Russische oppositiepartij Jabloko werden de milieuactivisten bij het protest zaterdag door de politie mishandeld. (AP)

Wit-Rusland zet waarnemers uit

Minsk. Wit-Rusland heeft zaterdag drie Russen het land uitgezet die als waarnemers optraden bij de processen tegen enkele tientallen oppositieleden en activisten. De drie vrouwen werden volgens de Russische mensenrechtenorganisatie waarvoor zij werken vrijdag opgepakt en daarna het land uitgezet. Onduidelijk is waarom. De processen tegen de oppositieleden en activisten draaien om deelname aan spontane protesten tegen het regime van president Loekasjenko, in december vorig jaar. De meesten worden verdacht van het aanstichten van volksonlusten en zouden uit zijn geweest op een staatsgreep. De opposanten, onder wie enkele presidentskandidaten, spreken de beschuldigingen tegen. (Reuters)

Recordaantal zetels oppositie Singapore

Singapore. De Singaporese oppositie heeft bij de verkiezingen zaterdag het beste resultaat gehaald sinds de onafhankelijkheid van 1965. De Arbeiders Partij won een recordaantal van 6 van de 87 zetels. De Actie Partij van het Volk (PAP), die Singapore als een eenpartijstaat regeert, won de verkiezingen zoals altijd ruim, maar bleef steken op een dieptepunt van 60 procent van de stemmen. Premier Lee Hsien Loong sprak van een „duidelijke verschuiving in het politieke landschap”, waarbij Singaporezen duidelijk roepen om een sterkere oppositie om de PAP te controleren. (NRC)

Vliegtuigongeluk in Indonesië: 27 doden

Jakarta. Bij een vliegtuigongeluk in de Indonesische provincie Papoea zijn zaterdag alle 27 passagiers en bemanningsleden om het leven gekomen. Het vliegtuig van luchtvaartmaatschappij Merpati Airlines stortte op een halve kilometer van de landingsbaan in de plaats Kaimana in zee, waarschijnlijk door zware regenval en wind. Het ging om een Xian MA60 toestel van Chinese makelij. Het is het vierde incident met Merpati Airlines sinds 2009. In 2007 plaatste de EU alle Indonesische luchtvaartmaatschappijen op de zwarte lijst. Een aantal mag inmiddels weer op Europa vliegen, maar Merpati niet. (NRC)

‘Politie schuldig aan dood dissident Cuba’

Havana. Cubaanse dissidenten beschuldigen de politie van de dood van politiek gevangene Juan Wilfredo Soto (46), die gisterenochtend kort na zijn vrijlating overleed. Soto werd afgelopen donderdag met geweld gearresteerd tijdens een protestactie tegen de regering. Hij had suikerziekte en een hoge bloeddruk. Volgens Elizardo Sánchez, hoofd van de gedoogde Cubaanse Commissie voor Mensenrechten en Nationale Verzoening, is Soto overleden aan de gevolgen van de mishandeling. De regering heeft niet gereageerd. (Reuters)