Grieken woedend na geruchten over de euro

Volgens Athene is een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone nooit aan de orde geweest.

De Griekse premier George Papandreou heeft zaterdag ontkend dat zijn land overweegt om uit de eurozone te stappen. Geruchten hierover, aangezwengeld door een artikel op de website van het Duitse weekblad Der Spiegel, noemde hij „op het randje crimineel”. „Zo’n scenario is nooit besproken”, aldus de premier, die ook een oproep deed om het door schulden geplaagde Griekenland „met rust te laten zodat het zijn taak kan afmaken”.

Griekenland moet volgend jaar tussen de 25 en 30 miljard euro zien te vinden voor de afbetaling van schulden die niet gedekt zijn door de lening ter waarde van 110 miljard euro die het eerder kreeg van Europese partners en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Vrijdag voerden Europese ministers van Financiën overleg hierover. Dat gebeurde in het geheim, om geen olie op het vuur te gooien, maar toen de ontmoeting uitlekte leidde dit alsnog tot wilde speculaties.

Door de schuldencrisis is het voor Griekenland vrijwel onmogelijk geworden om een beroep te doen op kapitaalmarkten. Volgens de Griekse minister van Financiën George Papaconstaninou, die vrijdag bij het overleg in Luxemburg was, ging de bijeenkomst over een eventueel gebruik door Griekenland van het EFSF, het Europese noodfonds dat als gevolg van de crisis in de eurozone is opgericht. Volgens bronnen erkenden de aanwezige ministers dat Griekenland vooruitgang heeft geboekt met zijn programma voor economische herstructurering, maar vinden zij het tegelijk zorgelijk dat Griekenland niet door de markten is beloond voor zijn inspanningen.

Eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker noemde het vrijdagavond laat „idioot” om te denken dat Griekenland de eurozone verlaat. „Dat is een weg die we nooit zouden nemen”, zei hij. (Reuters)