AC Milan maakt met titel eind aan tijdperk-Inter

Na vijf landstitels op rij voor Internazionale is stadgenoot AC Milan nu de nieuwe kampioen van Italië.

Dankzij een doelpuntloos gelijkspel bij AS Roma is AC Milan zaterdag voor het eerst sinds 2004 kampioen van Italië geworden. De afgelopen vijf seizoenen ging aartsrivaal Internazionale er steeds met de scudetto vandoor, maar Milan heeft nu een eind gemaakt aan het tijdperk Inter. Voor AC Milan is het de achttiende landstitel: evenveel als Inter er heeft.

Milan kende een moeizame start van de competitie en behaalde slechts vijf punten uit de eerste vier duels. Daarna vond de ploeg de weg omhoog met zeven zeges uit acht duels, waardoor Milan half november voor het eerst de koppositie in de Serie A veroverde. Die stonden de Milanezen vervolgens niet meer af, hoewel de voorsprong op de nummer twee pas half april voor het eerst boven de vijf punten uit kwam.

Milan begon aan de voorbereiding op het seizoen met de Nederlanders Clarence Seedorf en Klaas-Jan Huntelaar. De laatste, voor wie bij Milan geen basisplaats was weggelegd, vertrok echter naar het Duitse Schalke 04. In de winterstop kreeg Seedorf gezelschap van twee andere landgenoten: Mark van Bommel en Urby Emanuelson. Van Bommel werd overgenomen van Bayern München en veroverde direct een basisplaats. Emanuelson kwam over van Ajax en moest meestal genoegen nemen met een plaats op de bank.

Tegen Roma had Milan genoeg aan één punt om kampioen te worden. Het bleef in het Stadio Olimpico 0-0. Ook zeven jaar geleden pakte Milan de titel tegen Roma. Inter nestelde zich steviger op de tweede plaats in de Serie A door een 3-1 overwinning op Fiorentina. Wesley Sneijder ontbrak bij Inter. Nummer drie Napoli verloor met 2-1 van Lecce en staat nu vier punten achter Inter. (Novum)