‘Verkrachte’ Libische Eman al-Obaidi is gevlucht naar Tunesië

De huilende Eman al-Obaidi in het hotel in Tripoli, 26 maart 2011. Foto Reuters / Zohra Bensemra

Op hardhandige wijze voerden leden van de Libische veiligheidsdiensten Eman al-Obaidi op 26 maart uit het Rixos Hotel in Tripoli. Daar deed ze haar verhaal aan journalisten: bij een checkpoint in de hoofdstad werd ze aangehouden en daarna werd ze naar eigen zeggen twee dagen lang door vijftien mannen mishandeld en verkracht.

Nadat al-Obaidi werd weggevoerd uit het hotel, werd ze volgens haar ouders vastgehouden in het hoofdkwartier van Moammar Gaddafi.

Op 5 april verkreeg zij opnieuw haar vrijheid, maar zou ze naar eigen zeggen nog lastig gevallen worden door veiligheidsdiensten.

Vandaag blijkt dat ze afgelopen donderdag gevlucht is naar Tunesië met de hulp van een gedeserteerde legerofficier. Met alleen een oog zichtbaar onder haar sluier reed zij met hem langs verschillende militaire checkpoints naar de grens van het buurland. Eenmaal over de grens hielpen Europese diplomaten haar om naar hoofdstad Tunis te reizen. Tegenover CNN doet ze haar verhaal: