FC Twente wint bekerfinale na verlenging

Denny Landzaat, Theo Janssen en Luuk de Jong vieren het doelpunt van Janssen.
Denny Landzaat, Theo Janssen en Luuk de Jong vieren het doelpunt van Janssen. Foto Reuters / Toussaint Kluiters

FC Twente heeft de KNVB-beker gewonnen na een enerverende finale tegen Ajax. De Amsterdammers kwamen op een 2-0 voorsprong, maar daarna nam Twente de touwtjes in handen. Na 90 minuten was het 2-2, na verlenging 3-2 voor de Tukkers.

Ajax begon voortvarend: na twintig minuten draaide Demy de Zeeuw goed weg bij zijn directe tegenstander en schoot hij hard binnen. Ebecilio schoot daarna de 2-0 binnen, een schot dat nog van richting werd veranderd en Twente-keeper Sander Boschker daarom kansloos liet (zie onder). Ajax keek bijna aan tegen een ontspannen ruststand, maar nog voor het zover was bracht Wout Brama zijn ploeg terug in de wedstrijd: 2-1.

Twente kwam daarna veel sterker uit de kleedkamer. Uit een uitstekende aanval schoot Theo Jansen van net buiten het strafschopgebied de gelijkmaker binnen. Een lage schuiver in de hoek was genoeg om Ajax-doelman Kenneth Vermeer te verschalken.

Verlenging

In de verlenging hadden beide ploegen kansen om de wedstrijd naar zich toe te trekken, maar het was invaller Marc Janko die daadwerkelijk de trekker overhaalde. Vlak voordat de wedstrijd naar penalty’s zou gaan, kopte hij de winnende goal binnen uit een indraaiende vrije trap van Theo Jansen.

Ondanks de vijf doelpunten blonken beide keepers uit. Boschker reageerde knap op een aantal afstandsschoten van Siem de Jong en aan de andere kant tikte Vermeer in de verlenging een poging van verdediger Bart Buysse net over de lat.

Finale is eerste van tweeluik

Volgende week zondag spelen de twee clubs ook tegen elkaar, dan in Amsterdam voor de laatste speelronde van de Eredivisie. Wint Ajax, dan is het landskampioen. Bij een gelijkspel of winst voor FC Twente pakken de Tukkers de schaal.

Foto’s

Spelers lopen langs de Beker voor aanvang van de wedstrijd. Foto Bas Czerwinski

Spelers lopen langs de Beker voor aanvang van de wedstrijd. Foto Bas CzerwinskiSpelers lopen langs de Beker voor aanvang van de wedstrijd. Foto Bas Czerwinski

Ajax speler Demy de Zeeuw, rechts, viert zijn doelpunt, midden Bart Buysse, links keeper Sander Boschker. Foto Bas Czerwinski

Ajax speler Demy de Zeeuw, rechts, viert zijn doelpunt, midden Bart Buysse, links keeper Sander Boschker. Foto Bas CzerwinskiAjax speler Demy de Zeeuw, rechts, viert zijn doelpunt, midden Bart Buysse, links keeper Sander Boschker. Foto Bas Czerwinski

Duel tussen Bryan Ruiz, links, en keeper Kenneth Vermeer. Foto Bas Czerwinski

Duel tussen Bryan Ruiz, links, en keeper Kenneth Vermeer. Foto Bas CzerwinskiDuel tussen Bryan Ruiz, links, en keeper Kenneth Vermeer. Foto Bas Czerwinski

FC Twente-spelers vieren de overwinning met de Beker. Foto Bas Czerwinski

FC Twente-spelers vieren de overwinning met de Beker. Foto Bas CzerwinskiFC Twente-spelers vieren de overwinning met de Beker. Foto Bas Czerwinski