Demonstratie in Marrakech tegen regering en geweld

Caption: The national flag of Morocco flies as people gather for a demonstration by the 20th February movement in Marrakesh on May 8, 2011 to denounce terrorism following last month's deadly bomb attack at a the Argana cafe in Djemaa El Fna square and to call for democratic reform. Several thousand demonstrators joined the march which was the second such protest in two days. AFP PHOTO /ABDELHAK SENNA
Caption: The national flag of Morocco flies as people gather for a demonstration by the 20th February movement in Marrakesh on May 8, 2011 to denounce terrorism following last month's deadly bomb attack at a the Argana cafe in Djemaa El Fna square and to call for democratic reform. Several thousand demonstrators joined the march which was the second such protest in two days. AFP PHOTO /ABDELHAK SENNA Duizenden demonstranten betogen tegen aanslag in Marrakech. Foto: AFP / Abdelhak Senna

Duizenden demonstranten zijn vandaag de straat op gegaan in de Marokkaanse stad Marrakech om democratische hervormingen te eisen. Ook protesteerden zij tegen militant geweld naar aanleiding van de bomaanslag op 28 april waarbij zeventien mensen omkwamen.

Volgens de Marokkaanse autoriteiten liepen zo’n drieduizend mensen mee tijdens een protestmars door de stad, die ook langs de plek van de aanslag voerde. Andere bronnen hebben het over ongeveer achtduizend mensen, meldt persbureau Reuters. Demonstranten liepen met borden waarop stond: ‘wij zijn voor vrijheid en veiligheid’ en ‘wij zijn tegen terrorisme en tegen intimidatie’.

Bij de demonstraties was volgens ooggetuigen sprake van een lichte aanwezigheid van veiligheidsdiensten en politie in burger.

‘Demonstraties in Marokko geen volksopstand’

Sinds februari gaan Marokkaanse burgers de straat op om democratische hervormingen te eisen. Om onrust te voorkomen kondigde Koning Mohammed VI daarom al in maart democratische hervormingen aan. Zijn regering gaf vorige maand aan salarissen en het minimumloon te verhogen. Ook stelde zij een commissie in om veranderingen aan de grondwet te onderzoeken.

Op 24 april vertelde Midden Oosten-deskundige Carolien Roelants van NRC Handelsblad, dat de demonstraties in Marokko niet zullen leiden tot het ten val brengen van Koning Mohammed VI. Hij wordt beschouwd als een van de meest democratische leiders in de regio:

“Dit zijn specifieke groepen die demonstreren. Koning Mohammed VI heeft al verregaande democratische hervormingen aangekondigd, die zeer positief werden ontvangen en hij is veel democratischer dan andere leiders in de regio. Duizenden demonstranten op miljoenen Marokkanen is niet veel. Het lijkt dan ook geen onvrede die breed gedragen wordt in de samenleving. Het is voor iedereen natuurlijk wel afwachten wat er gaat gebeuren in Marokko, er is nu een commissie bezig met de hervormingen onderzoeken. Maar er is geen sprake van een volksopstand”

Lees meer over de ontwikkelingen in Marokko en de aanslag in Marakech.

Interactieve kaart van de onrust in de Arabische wereld en het Midden Oosten:
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld