Doden bij gevechten bij kerk in Kairo

Bij gevechten tussen moslims en koptische christenen in de Egyptische hoofdstad Kairo zijn gisteren tien doden gevallen. Ook raakten 105 mensen gewond. Dat hebben Egyptische media gemeld.

Aanleiding voor de gevechten was een huwelijk tussen een voormalig christelijke, tot de islam bekeerde vrouw en een islamitische man. Volgens de honderden moslims die naar de kerk getrokken waren, hebben christenen de vrouw ontvoerd.

De moslims bij de kerk eisten de vrijlating van de vrouw. Een groep christenen was bij de kerk aanwezig om deze te beschermen, dat zeggen ooggetuigen. Volgens de christenen is de vrouw niet bekeerd. Dit leek ze te bevestigen in een interview dat gisteren werd uitgezonden op een christelijke zender, meldt persbureau Novum.

Bij de gevechten werd ook geschoten, onder meer vanaf daken van nabijgelegen gebouwen. Ook werden er brandbommen naar de kerk gegooid, die deels in brand vloog. Het vuur sloeg ook over op andere gebouwen.

De Egyptische veiligheidsdiensten hebben met traangas en geweervuur in de lucht de groepen uiteengedreven.

Egypte niet in harmonie na revolutie


Het was een van de ergste sektarische geweldsuitbarstingen in Egypte sinds januari en vormt een nieuwe test voor de generaals die de macht overnamen na het aftreden van Hosni Mubarak.

NRC Midden-Oostenredacteur Carolien Roelants over de spanningen:

“Kopten, die naar schatting 10 procent uitmaken van de 84 miljoen Egyptenaren, klagen dat zij systematisch worden gediscrimineerd door de autoriteiten. Destijds beschuldigden zij het bewind van Mubarak ervan klachten over discriminatie te negeren omdat het de oppositionele Moslimbroederschap de wind uit de zeilen wilde nemen. Die tijden hadden met de machtswisseling moeten veranderen.”

Eind vorige maand werd Egypte door de Verenigde Staten op de lijst gezet van de veertien ergste schenders van religieuze rechten ter wereld. Volgens de federale commissie voor internationale godsdienstvrijheid, die de lijst jaarlijks opstelt, is de leefsituatie voor koptische christenen in het land sinds de val van president Mubarak ernstig verslechterd.