Uitgelicht zondag

Film

How to Murder Your Wife (Richard Quine, 1965, VS). Als de benevelde striptekenaar Stanley (Jack Lemmon) een sexy Italiaanse (Virna Lisi) op een feestje uit een taart ziet komen, is het altaar snel in zicht. Tot zijn eigen ergernis wordt Stanley - type eeuwige vrijgezel - steeds meer een huisman. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Eén, 14.00-16.05u.

An Angel for May (Harley Cokeliss, 2002, GB). Ingetogen jeugdfilm waarin jochie terug in de tijd reist naar het Engeland van de Tweede Wereldoorlog. Daar ontmoet hij weesmeisje May. Dat blijkt leerzaam. Ned. 3, 15.30-17.05u.

Spider-Man 3 (Sam Raimi, 2007, VS). Peter Parker (Tobey Maguire) heeft de twijfels uit deel 2 overwonnen en durft de verkering aan met zijn jeugdliefde Mary-Jane (Kirsten Dunst). Ondertussen moet hij vier vijanden verslaan en zijn wraakzucht achter zich proberen te laten. En dat is het enige echt interessante element van deze film. Veronica, 20.30-23.15u.

Ae Fond Kiss... (Ken Loach, 2004, GB). De immer geëngageerde Loach biedt een tedere, bijna lyrische Romeo en Julia-variant over de liefde tussen een Iers-katholiek meisje en een Pakistaanse moslim in Glasgow. Loach toont subtiel dat er geen gemakkelijke oplossingen zijn als het gaat om kwesties betreffende assimilatie. BBC 2, 01.10-02.50u.

Informatief

Enemies of the people. Documentaire van Thet Sambath en Rob Lemkin. De ouders van Thet Sambath behoorden tot de ongeveer twee miljoen mensen die aan het einde van de jaren 70 omkwamen tijdens het regime van de Rode Khmer in Cambodja. De journalist is jarenlang bezig geweest om het vertrouwen te winnen van de mannen en vrouwen die verantwoordelijk waren voor de moorden. Hij interviewde onder meer de beruchte Broeder Nummer Twee van het regime, die in 2007 werd opgepakt. Ned. 2, 14.00-15.00u.

De magie van ons zonnestelsel. Britse documentaireserie waarin Brian Cox aan de hand van ‘Aardse’ fysische fenomenen de andere planeten in het zonnestelsel bekijkt. In deze aflevering de geologische activiteit, op Aarde en op de maan Io van Jupiter. Ned. 2, 18.50-19.45u.

Panorama. Afl.: De snelheid van geld. 6 mei 2010 staat in beurskringen bekend als de dag van de flashcrash. De Dow Jones maakte de snelste en diepste daling door in haar bestaan. Hoe ondoorzichtig en geautomatiseerd de financiële wereld werkt, valt te zien in deze reconstructie. Canvas, 20.10-21.00u.

Brieven boven water. Derk Bolt bezorgt alsnog een eeuwenoud pakketje brieven van Aagje Luijtsen aan haar man Hermanus Kikkert, aan een van Kikkerts nazaten. Het pakket raakte in één keer kwijt toen het schip beroofd werd door Engelse kapers, die zo beleefd waren om de brieven te bewaren: Het pakketje lag meer dan 300 jaar in een archief in Londen. Ned. 2, 21.00-22.00u.

Britain’s secret seas. Vierdelige natuurdocumentaireserie over de zeeën rondom Groot-Brittannië. In deze eerste aflevering komen de biologen onder anderen reuzenhaaien tegen. Deze plankton etende haaien kunnen bijna 10 meter lang worden. BBC 2, 21.00-22.00u.

Sport

Finale KNVB-Beker. Rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd FC Twente-Ajax, in de Kuip in Rotterdam. FC Twente versloeg eerder FC Utrecht met 1-0, Ajax was in Amsterdam sterker dan RKC met 5-1. Om 17.55u. de nabeschouwing en huldiging. Veronica, 17.30-20.30u.