Talibaan: dood Bin Laden zal oorlog Afghanistan verhevigen

Een donderdag genomen foto van Talibaanstrijders op een onbekende locatie in het zuiden van Afghanistan. Foto Reuters

De Afghaanse Talibaan hebben voor het eerst officieel gereageerd op de dood van Osama bin Laden. In een verklaring zeggen de moslimextremisten dat zijn dood het verzet van de Talibaan tegen de “bezetters” van Afghanistan zal verhevigen.

De Talibaan hadden eerder deze week niet op de dood van Bin Laden gereageerd, omdat zij de dood van de terroristenleider eerst bevestigd wilden krijgen. Nu Al-Qaeda de dood van Bin Laden gisteren erkende, gaf de Talibaan vanochtend de volgende verklaring uit:

“Wij hebben het nieuws gehoord van het martelaarschap van sjeik Osama bin Laden, moge Allah hem genadig zijn, door een verrassingsaanval van de agressieve Amerikaanse strijdkrachten. Wij van het islamitische emiraat van Afghanistan geloven dat zijn martelaarschap nieuwe energie zal geven aan de jihad tegen de bezetters.”

Een paar uur na publicatie van de verklaring waren twee luide explosies en pistoolschoten te horen in de buurt van de residentie van de gouverneur van de zuidelijke provincie Kandahar. Het was rond elf uur vanochtend niet direct duidelijk wat de explosie veroorzaakt had en of er slachtoffers waren gevallen. Ook is nog onbekend of de Talibaan met het geweld te maken hebben.