Moslimbroeders klaar voor politiek Egypte

De Moslimbroeders in Egypte hebben deze week officieel de stap gezet naar de politiek.

De Moslimbroederschap heeft een stap gezet waardoor de beweging voor het eerst kan meedoen aan Egyptische verkiezingen. Daarvoor moest deze week wel eerst een nieuwe partij worden opgericht.

Religieuze partijen zijn onder de Egyptische grondwet niet toegestaan. De nieuwe Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid (PVG) heeft in theorie dan ook niets te maken met de (verboden, maar gedoogde) Moslimbroeders – maar in de praktijk alles.

De nieuwe partij wordt geleid door drie prominente Broeders, die formeel hun ontslag hebben moeten nemen uit hun bestuur. De PVG kondigde meteen aan dat ze in september kandidaten stelt voor de helft van de 508 parlementszetels, veel meer dan de 25 tot 30 waarvan eerder sprake was. „Men moet daar geen overmoed achter zoeken”, zegt vice-voorzitter Essam al-Erian. „We hopen 30 tot 35 zetels in de wacht te slepen.”

Of dat een reële schatting is valt moeilijk te zeggen, omdat het voor het eerst is dat de Moslimbroeders aan vrije verkiezingen meedoen – ook al is dat dan via een officieel niet- religieuze partij. Tot dusverre deed de Broederschap mee via formeel onafhankelijke kandidaten, van wie iedereen wel wist dat ze met de Broederschap sympathiseerden.

De groep werd officieel verboden in 1954, maar werd sindsdien wel getolereerd als sociale en religieuze organisatie. Toen de Moslimbroeders in 2005 met onafhankelijke kandidaten meededen aan parlementsverkiezingen, haalden zij zo’n 20 procent van de stemmen, ondanks de arrestatie van tal van kandidaten.

In het nieuwe politieke landschap sinds de omverwerping van president Mubarak zijn de Moslimbroeders de enige groep met een sterke organisatie: ze bestaan tachtig jaar en zijn overal in Egypte geworteld. Het seculiere kamp heeft wel plannen voor een gezamenlijke lijst, maar vooralsnog zijn de linkse en liberale partijen hopeloos verdeeld.

Dat is de Moslimbroeders niet ontgaan. „De andere partijen hebben het moeilijk”, zegt al-Erian. „Wij roepen hen op met ons een coalitie te vormen en samen de uitdagingen van het nieuwe Egypte tegemoet te treden. Dit is een tijd voor samenwerking. ”

Want de Moslimbroeders mogen sterk staan, ze moeten rekening houden met dat deel van de bevolking dat de opkomst van de politieke islam met een bang hart tegemoet ziet. Bij de presentatie van de nieuwe partij zei men dat de PVG „geen theocratische partij is, maar een burgerpartij met islamitisch referentiekader”.

Maar Mohammed Hussein, secretaris-generaal van de Broeders, herhaalde dat alleen een moslim en een man in aanmerking komt voor het presidentschap van Egypte, wat de Koptische christenen (10 procent van de bevolking) niet zal geruststellen.

Vorige maand ontstond veel ophef over een uitspraak van de vice-Opperste Gids van de Moslimbroeders, Mahmoud Ezzat, tijdens een bijeenkomst in de arme wijk Imbaba, een traditioneel bolwerk van de moslimfundamentalisten. Ezzat zei dat het uiteindelijke doel is om Egypte om te vormen tot een islamitische staat. Hij sloot ook de invoering van islamitische lijfstraffen niet uit, „zodra de geesten daarvoor gerijpt zijn”. Ezzat zei achteraf dat hij verkeerd was geciteerd door de media.