Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Televisie

Homevideo’s van Bin Laden vrijgegeven - bekijk ze hier

This framegrab from an undated video released by the US Department of Defense on May 7, 2011, reportedly show Al-Qaeda leader Osama bin Laden watching television at his compound in Abbottabad, Pakistan. According to the Defense Department, the video was seized from the compound during a May 1 operation by US special forces in which bin Laden was killed. = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US Department of Defense" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS =
This framegrab from an undated video released by the US Department of Defense on May 7, 2011, reportedly show Al-Qaeda leader Osama bin Laden watching television at his compound in Abbottabad, Pakistan. According to the Defense Department, the video was seized from the compound during a May 1 operation by US special forces in which bin Laden was killed. = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US Department of Defense" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS = Een 'still' uit een van de video's van Bin Laden. Je ziet hem televisie kijken in zijn huis in Abbottabad. Foto AFP / US Department of Defense

Enkele persoonlijke video’s van Osama bin Laden in zijn complex in Abbottabad zijn vandaag vrijgegeven. Op de video’s is Bin Laden onder meer te zien terwijl hij naar het nieuws over zichzelf op televisie kijkt. Bekijk de beelden hier.

Een deel van de beelden is gepubliceerd door de NOS. Dit is een samenvatting die het Pentagon heeft gemaakt. Alle beelden zijn vrijgegeven zonder geluid.

Op onderstaande video is te zien hoe Bin Laden zichzelf bekijkt op tv.

Op deze twee filmpjes zien we Bin Laden iets inspreken, waarschijnlijk zijn het fragmenten van een propagandavideo.

Nog een fragment uit een video, dat zojuist is vrijgegeven. Bin Laden houdt een toespraak, wederom zonder geluid.

Vijf video’s geven inkijkje

Het gaat om vijf video’s die een klein inkijkje geven in hoe Bin Laden achter de hoge muren van zijn complex in het Pakistaanse Abbottabad leefde. De tot nu toe getoonde video’s zijn geselecteerd door de Amerikaanse autoriteiten, die wellicht een beeld van een weinig heldhaftige Al-Qaedaleider willen neerzetten voor zijn aanhangers. De beelden zijn zonder geluid vrijgegeven. Wel is door het Pentagon meegegeven dat de boodschappen die Bin Laden inspreekt gericht zijn aan de Verenigde Staten. Een van de filmpjes was getiteld ‘bericht aan het Amerikaanse volk’.

Op de beelden, in beslag genomen door de Navy SEALs die hem maandag doodschoten, is onder meer te zien hoe Bin Laden, gewikkeld in een bruine deken met een afstandsbediening in z’n hand, schijnbaar stukjes film van zichzelf heen- en terugspoelt. In een ander filmpje zien we Bin Laden met een versgeverfde baard, netjes geknipt, voor het opnemen van, zo zeggen de Amerikanen, een van zijn propagandavideo’s.

Het lijkt er op dat Bin Laden, ook vanachter die hoge muren, scherp in de gaten hield hoe hij overkwam. Hij verfde zijn baard en repeteerde zijn video’s met verklaringen. Zodra de video’s de wereld in waren geholpen hield hij in het oog hoe de wereld reageerde op zijn uitlatingen.

Bin Laden in een van de video's, terwijl hij een propagandafilm aan het opnemen is. Foto Reuters / PentagonBin Laden in een van de video's, terwijl hij een propagandafilm aan het opnemen is. Foto Reuters / Pentagon

Bewijs dat Bin Laden echt dood is - zonder geluid

De video’s worden door de Amerikanen vrijgegeven als meer bewijs dat de terroristenleider daadwerkelijk dood is, maar hebben dat wel zonder geluid gedaan. Mogelijk is het geluid weggelaten om de anti-Amerikaanse boodschap niet verder te verspreiden, zo denkt de correspondent van de NOS.

Eerder werd al duidelijk dat de VS geen foto’s van de dode Bin Laden gaan vrijgeven, omdat de voordelen daarvan (het onomstotelijke bewijs dat Bin Laden dood is) niet opwegen tegen de risico’s. President Obama zei dat de publieke opinie in het Midden-Oosten zou verhitten.

Huis en tuin van Bin Laden

Eerder vandaag doken nieuwe beelden op vanuit het huis van Bin Laden. De opnamen laten het huis en de tuin van de familie Bin Laden zien.

De beelden werden ergens deze week na de Amerikaanse aanval op de compound geschoten door een Pakistaanse veiligheidsfunctionaris. Te zien is volgens de verslaggever van Al Jazeera onder meer waar de Bin Ladens hun groenten verbouwden en hun vee hielden.