Handboek

Wie: Elles van Cromvoirt (30), programmamanager bij de NierstichtingFavoriete managementboek: Coachen doe je samen. Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus door Marc Lammers.

„Erg inspirerend! In zijn boek vertelt Lammers over de ontwikkelingen die hij als coach meemaakte met het Nederlandse dames hockeyteam. Zijn ervaringen zijn bij mij blijven hangen en ik pas ze nog steeds toe in mijn werk. Het is bijvoorbeeld heel Hollands om vooral naar de zwakke punten te kijken. Denk aan een kind dat zijn rapport laat zien, dan is de eerste vraag vaak: waarom is dat een vijf en geen zeven? Lammers ging juist uit van de sterke punten van zijn team en probeerde die verder te ontwikkelen. Ik ben van nature heel kritisch, maar nu probeer ik tijdens een vergadering vanuit het positieve te vertrekken. Ik benoem waar we goed in zijn. Dit creëert enthousiasme zodat we daarin nog beter worden. Net als het hockeyteam.”

Miranda van Dam